Vjesnik: 28. 11. 2003.

Nakon izbora u Hrvatskoj slijedi raščišćavanje u HDZ BiH

Iz te najveće hrvatske stranke u BiH mogli bi biti isključeni oni čija su se imena našla na listama drugih stranaka na izborima u Hrvatskoj / Promjene u HDZ-u BiH će, po mnogim mišljenjima, ići u onom smjeru kako je to učinio Ivo Sanader u hrvatskom HDZ-u

SARAJEVO, 27. studenoga (Od Vjesnikova dopisnika) - Nekoć visoki dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marko Tokić, Ivo Andrić-Lužanski, Ivan Baćak i Zdravko Batinić najvjerojatnije će već idućeg tjedna biti isključeni iz ove stranke, što je izravna posljedica njihovog kandidiranja na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj na listama drugih stranaka, poput Pašalićevog i Tuđmanovog Hrvatskog bloka i HIP-a, odnosno listi Ljube Ćesića-Rojsa.

Ovakvu mogućnost neizravno je najavio glasnogovornik HDZ-a BiH Pero Pavlović, najavljujući sjednicu stranačkog Predsjedništva za idući tjedan.

Istodobno, predsjednik bosansko-hercegovačkog HDZ-a Bariša Čolak najavio je kako će do sredine travnja iduće godine HDZ BiH provesti unutarstranačke izbore te da će do tada riješiti neke unutarstranačke probleme. »U HDZ-u neće biti mjesta za one koji nisu u stanju provoditi politiku stranke«, kazao je Čolak.

I dopredsjednik te stranke Dragan Čović, kojega smatraju najmoćnijim čovjekom unutar HDZ-a BiH, je ustvrdio da će doći do promjena te da će se inzistirati na poštivanju statuta stranke koji su u posljednje vrijeme pojedinci ignorirali.

»Tijekom ovih izbora pojedinci iz HDZ-a su slali poruke koje se ne temelje na platformi ove stranke i izlaze iz okvira Statuta stranke. Promišljati danas o nekom društveno-političkom uređenju BiH kao prije deset godina je utopija, kazao je Čović, aludirajući očito na ljude koji su izabrali sudjelovati na hrvatskih izborima na listama drugih stranaka.

Čelnik HDZ-a BiH Bariša Čolak najavio je pak da eventualne sankcije spram pojedinaca koji nisu poštovali Statut stranke neće dovesti do raskola u stranci.

Jasno je da i u HDZ-u BiH slijede promjene, a gotovo izvjesno isključivanje »odmetnika« iz stranke u reformama bi najjače političke stranke Hrvata u BiH moglo predstavljati samo početni korak. Tim više, što će se HDZ BiH suočiti s vrlo ozbiljnim izazovima.

S jedne strane su zbivanja na unutarnjem planu gdje se položaj Hrvata u BiH stalno pogoršava. Bariša Čolak je najavio da će njegova stranka već idućeg mjeseca početi razgovore s strankama partnerima u vlasti, ali i s oporbenim strankama, kako bi se poboljšao položaj hrvatskog naroda u BiH i redefinirao Ustav. Kako je rekao Čolak, »hrvatski narod u BiH nije jednakopravan s druga dva naroda«.

S druge strane, HDZ BiH želi iskoristiti promjenu u Banskim dvorima u Zagrebu, jer se očekuje da bi eventualna Sanaderova vlada mogla imati više sluha za probleme Hrvata u BiH. No, normaliziranje odnosa između dviju sestrinskih stranaka teško je moguće dok u HDZ-u BiH značajan utjecaj imaju ljudi koji su se otvoreno suprotstavili politici hrvatskoga HDZ-a, i to s radikalno desnih pozicija.

»Pobjeda Hrvatske demokratske zajednice u Republici Hrvatskoj i naša je pobjeda jer smo tako dobili mogućnost da reafirmiramo odnose između dviju država na dobrobit Hrvata u BiH«, potvrdio je svoja očekivanja i Dragan Čović.

Slično misli i Bariša Čolak: »Ne znam uistinu s kim bi to HDZ BiH mogao imati bolju, korektniju, dublju suradnju ako ne s HDZ-om RH. Mi smo dvije sestrinske stranke. Istina, djelujemo u različitim državama, međutim s vrlo sličnim programom. Smatram kako naša suradnja mora biti bolja nego što je bila u ovom razdoblju koje je iza nas, jer se sada bitno promijenila uloga HDZ-a u Hrvatskoj; on je do sada bio u oporbi, i objektivno nije bio u mogućnosti provoditi politiku Hrvatske demokratske zajednice. Naravno da očekujemo još bolju suradnju, kao i potporu Hrvatima u BiH u političkom smislu, ali isto tako očekujemo i gospodarsku i ekonomsku, i svaku drugu potporu Republike Hrvatske BiH kao državi, rekao je Čolak za jedan hercegovački Internet dnevnik.

No, mnogi misle da će HDZ BiH morati provesti vrlo duboke reforme ukoliko doista želi ostvariti željenu suradnju s novim vlastima u RH, ali i utjecati na zbiljsko poboljšanje položaja Hrvata u BiH koje pretendira predstavljati.

Promjene će, po mnogim mišljenjima, ići u onom smjeru kako je to učinio Ivo Sanader u hrvatskom HDZ-u. No, u BiH bi otpori mogli biti još i jači, s obzirom na strukturu stranačke baze. Ohrabrenje za reforme bi međutim mogao biti upravo rezultat glasovanja hrvatskih birača u BiH 22. i 23. studenoga. HDZ BiH, nažalost, još uvijek se nije uspio reformirati u modernu stranku, koja bi mogla surađivati s partnerima u zemlji izvan kruga bošnjačkih i srpskih nacionalista s kojima je u »braku iz računa«. A upravo je veća otvorenost HDZ-a BiH i stvarna potvrda opredijeljenosti za reforme i europski put jedini ispravi način na koji ova stranka može utjecati na poboljšanje položaja onih koje zastupa.

Da slijedi »pročišćavanje« u HDZ-u BiH, smatraju i politički konkurenti ove stranke na bosansko-hercegovačkoj političkoj pozornici, poput Krešimira Zubaka, nekoć lidera HDZ-a koje je nakon napuštanja te stranke osnovao Novu hrvatsku inicijativu (NHI).

Alenko Zornija