Slobodna Dalmacija: 28. 11. 2003.

BEZ POMAKA U PREGOVORIMA IZMEĐU ĐAPIĆA I SANADERA

Pravaši objavili silenzio stampa

ZAGREB - Nakon što su jedini od ozbiljnih pretendenata na kolicijsku vlast transparentno kazali koje resore očekuju dođu li u poziciju da participiraju u vlasti, HSP-ovci su u četvrtak neočekivano objavili silezio stampa. Razlog tomu, po svoj prilici, leži u činjenici da početni razgovori predsjednika HSP-a Ante Đapića s vjerojatnim mandatarom Vlade Ivom Sanaderom nisu krenuli u poželjnom pravcu za pravaše.

Potvdio je Đapić kako su se dva predsjednika sastala i u četvrtak, no nikakvi pomaci nisu učinjeni oko eventualnog koaliranja. U detalje Đapić nije ulazaio, no zna se da je za prijašnjih razgovora Sanader pokušavao objasniti Đapiću kako bi HSP, navodno zbog lošeg imidža, trebao odustati od participiranja u Vladi, ali i dati podršku Vladi u parlamentu.

Predsjedništvo HSP-a usaglasilo je, pak, u četvrtak programsku platformu koja će biti polazna točka u pregovorima s mandatarom za sastavljanje nove vlade. Detalji platforme tek će biti objavljeni javnosti, vjerojatno danas, nakon što ona najprije bude dostavljena strankama s kojima je HSP pregovarao prije izbora - HDZ-u, HSLS-u i DC-u - a zatim i drugim strankama. Platforma će se dostaviti i predsjedniku RH Stipi Mesiću kao i veleposlanicima EU-a, a u HSP-u su spremni i otvoreni za suradnju sa svim strankama koje su spremna prihvatiti uvjete iz platforme.

Inače, iz HSS-a se neslužbeno saznaje da je Đapić u četvrtak zvao HSS i pokušavao dogovoriti sastanak s Tomčićem.

Glasine s terena govore pak kako dobar dio pravaški nastrojene javnosti smatra kako je vodstvo stranke možda taktički pogriješilo kada se u tako ranoj fazi pregovora očitovalo koji su im uvjeti za ulazak u koaliciju.

S. PAVIĆ