Slobodna Dalmacija: 28. 11. 2003.

Potraga za prokockanim

Sandi VIDULIĆ

Najavljujući odlazak SDP-a u oporbu, Ivica Račan je rekao kako će se ova stranka odlučnije zauzimati za načela socijaldemokracije. Ovim je Račan priznao da "Socijal demokratska partija" nije dovoljno socijaldemokratska. U četiri godine vlasti SDP je razvodnio vlastitu ideološku supstanciju. Lijeva orijentacija stranke dovedena je u pitanje kompromiserstvom, neodlučnošću i stalnim strahom od toga što će reći desnica.

Račanova Vlada zasjela je u fotelje zahvaljujući koaliranju s HSLS-om. Izgubivši one zastupnike koji su ostali vjerni Budiši i nisu prešli u Libru, Račan je već u tom trenutku izgubio ove izbore. Naime, današnji Sanader je po stavovima blizak Budiši kakav je ovaj bio na izborima 2000. Na ovim izborima HDZ je dobio 20 zastupnika više, dok je HSLS izgubio 21 zastupnika. Dakle, isto umjereno desno biračko tijelo sad je dalo povjerenje, barem formalno, reformiranom HDZ-u.

Otkad je izgubio Budišu, Račan je pokušao nadomjestiti prazninu koja je nastala ulagujući se desnici. No, birači to nisu honorirali. SDP je ostao bez vlasti, ali i bez ideološke prepoznatljivosti. Sa 34 mandata u novom sazivu Sabora SDP predstavlja najjaču oporbenu stranku koja je izgubila kompas. Vraćanje na socijaldemokratska načela predstavljalo bi pokušaj obnavljanja vjerodostojnosti koju se olako prokockalo u političkim glavinjanjima.

No, koketiranje s desnicom nije glavni grijeh SDP-a. Veći problem je što su njegovi čelnici često pokazivali socijalnu neosjetljivost, a reforme su gubile smjer u administrativnoj džungli i korupciji do te mjere da se SDP-ova vlast više pamti po stečajevima bez preustroja negoli po novim radnim mjestima.

Puno lakše je biti socijaldemokrat u oporbi. Sve oporbene stranke razmeću se socijalnom osjetljivošću, ali njihovo suosjećanje s nezaposlenima, penzionerima, trudnicama i siromasima naglo okopni čim zasjednu na pozicije vlasti.

Hrvatskoj je prijeko potreban jak i vjerodostojan lijevi korektiv koji će prozivati vladajuću desnicu kad zastrani. No, da bi SDP dokazao kako nisu u pitanju retoričke fraze i prodavanje demagogije, morat će puno poraditi na svojoj vjerodostojnosti. Pri tome će se sigurno javiti problemi s kadrovima. Čime to partitokratsko sivi SDP kani privuči mlade lijevo orijentirane ljude? Koliko potrošenih političara starog kova se treba riješiti? Kako ih se riješiti kad će mnogi od njih zasjesti u saborske fotelje?! Ukratko, pred SDP-om je mučan proces. Jer uvjerljivost se teško stjeće, a vrlo lako se gubi.