Vjesnik: 29. 11. 2003.

Tomčić spreman podržati manjinsku HDZ-ovu vladu?

Kako neslužbeno saznajemo, predsjednik HSS-a »nije nesklon« toj ideji koja bi došla u obzir ne postigne li se »visok stupanj« suglasnosti vodstava dviju stranaka i njihovih ekonomskih stručnjaka o gospodarskom razvoju Hrvatske

ZAGREB, 28. studenoga - Pregovori između HDZ-a i HSS-a o mogućnosti da »seljaci« uđu u novu koalicijsku vladu još traju, ali u stranci Zlatka Tomčića već razmišljaju i o ideji da u Saboru samo podrže eventualnu manjinsku HDZ-ovu vladu i Ivu Sanadera kao njezina premijera.

Kako neslužbeno saznajemo, predsjednik HSS-a Tomčić »nije nesklon« toj ideji, koja bi došla u obzir ne postigne li se »visok stupanj« suglasnosti vodstava dviju stranaka i njihovih ekonomskih stručnjaka o daljnjem gospodarskom razvoju Hrvatske.

»Čini mi se logičnim podržati stranku koja je dobila većinu glasova birača na netom održanim parlamentarnim izborima«, rekao nam je u petak jedan visoki HSS-ov dužnosnik. »Naravno da se u tom sklopu može onda govoriti i o manjinskoj vladi. Nije nikakav grijeh razmišljati i o tome, ali cijela ta priča prije svega ovisi o tome koliko bi saborskih zastupnika bilo spremno podržati manjinsku HDZ-ovu vladu i Sanadera kao njezinog premijera«, kaže Vjesnikov izvor.

Prema riječima našega sugovornika, u HSS-u se o mogućnosti da njihova stranka ne uđe u novu vladu, ali da u Hrvatskom saboru podrži manjinsku HDZ-ovu vladu »još nije ozbiljno razgovaralo, niti je donesena ikakva odluka«. Možda će se i o tome, kao i konačnoj odluci Tomčićeve stranke ulazi li u Sanaderovu vladu nešto više znati početkom idućega tjedna, kad se očekuje da će stručni timovi dviju stranaka završiti pregovore o gospodarskom programu.

Bliže konačnoj odluci sam će Tomčić biti i nakon što ovaj vikend, kako je najavljeno, obiđe desetak HSS-ovih županijskih organizacija i kad vidi kakvo je »raspoloženje na terenu«. U središnjici HSS-a više ne opovrgavaju da i u vodstvu stranke i među članstvom postoje »različita razmišljanja« o mogućnosti koaliranja s HDZ-om. Negiraju, međutim, da su zbog toga izronili veliki problemi koji bi mogli »ugroziti tako stabilnu i dugovječnu stranku kao što je HSS«.

Ivka Bačić