Vjesnik: 29. 11. 2003.

Jezičac na vagi

MARINKO PETKOVIĆ

Upravo započeti razgovori HDZ-ove i HSS-ove stručne skupine za gospodarstvo, koji će potrajati do sredine idućeg tjedna, zapravo su time out koji je zatražio HSS da bi ustanovio kako će na mogućnost novog koaliranja reagirati HSS-ovci na lokalnoj razini, gdje su još u trećesiječanjskoj koaliciji sa SDP-om.

Dakle, nije prvi put da vodstvo HSS-a ima problema uvjeriti svoje članstvo u pragmatičnost realne politike. HSS je, prema broju zastupničkih mandata nakon posljednjih parlamentarnih izbora, pao na deset zastupničkih mandata, ako ne računamo manjinsku zastupnicu sa HSS-ove izborne liste, a u prošlom je sazivu Hrvatskog sabora HSS imao 16 zastupnika.

Nema sumnje da je HSS platio visoku cijenu samostalna izlaska na ove izbore. Ali dobrim dijelom izborni neuspjeh imaju zahvaliti i kalkulacijama s kim će i hoće li uopće koalirati poslije izbora.

S tim u vezi u Predsjedništvu HSS-a postoje dvije struje. No može se očekivati da će se pojaviti novi nezadovoljnici, koji nisu dobro prošli na stranačkim listama.

Prva struju čine bivši, ali i malobrojni budući saborski zastupnici, koji se tiho protive koaliciji sa HDZ-om. Možda bi nam bilo lakše, kažu, ako odemo u oporbu i vidimo gdje smo pogriješili u posljednje četiri godine.

To bi značilo opstanak HSS-a na političkom centru, na kojem, poslije ovih izbora, odnosno loših izbornih rezultata stranaka koje gravitiraju centru, nema više mnogo ozbiljnih pretendenata. Ta struja smatra da bi odluka o koaliranju sa HDZ-om trebala doći na dnevni red Glavnog odbora i Skupštine HSS-a, što će uži krug oko Tomčića u Predsjedništvu stranke i drugi vjerojatno nastojati zaobići, uvjeren da će dati europsku orijentaciju budućoj HDZ-ovoj vladi.

Tu su i pripadnici druge struje, zagovornici koalicije s reformiranim HDZ-om, u prvom redu bivši HSS-ovi ministri koji sada imaju osiguranu saborsku klupu. Računica te struje otprilike glasi ovako: povući se s ministarskog mjesta bez velikih gubitaka i pregrupirati u hodu, a onda se nakon idućih izbora vratiti, jer se ionako u politici sve brzo zaboravlja, pa tako i činjenica da su najprije bili s lijevima a sada s desnima.

Njihanje jezičca na vagi možda je predizborno Tomčiću i godilo, ali mu se na nekim budućim izborima može i obiti o glavu, ako kojim slučajem »brak« sa HDZ-om ne bude najuspješniji.