Slobodna Dalmacija: 29. 11. 2003.

TKO SU KANDIDATI ZA UPRAVLJANJE OBRANOM I UNUTARNJIM POSLOVIMA

MORH Bebiću, Hebrangu ili Ćosiću

ZAGREB - Premda je kadrovska križaljka nove hrvatske vlade, sve dok traju pregovori šefa Hrvatske demokratske zajednice i novog mandatara Ive Sanadera s potencijalnim koalicijskim partnerima još uvijek neizvjesna, u javnosti se učestalo spekulira tko bi mogao zasjesti u ministarske fotelje pojedinih ministarstava, pa tako i dva vrlo važna resora kao što su obrana i unutarnji poslovi.

Za mjesto ministra obrane, kako se spominje u krugovima bliskim HDZ-u, u igri je Luka Bebić. Kao jedan od bivših ministara obrane u ratno doba, Bebić se ne može pohvaliti baš dugim ministarskim stažem jer je na mjestu prvog čovjeka MORH-a ostao tek dva mjeseca. Ako se najave o njegovu mogućem postavljenju na tu dužnost pokažu točnima, imat će priliku uhvatiti se u koštac sa započetim reformama obrambenog sustava, ali i uvesti Hrvatsku vojsku u NATO savez, kako se prognozira, do 2006. godine.

I ime prof. dr. Andrije Hebranga često se veže uz Ministarstvo obrane. Čovjek je to koji je još 1998. godine imao viziju razvoja hrvatskih oružanih snaga i koji je oštrim potezima u svojem šestomjesečnom mandatu na čelu toga ministarstva želio provesti nužne promjene. No zbog nedovoljne potpore pokojnoga predsjednika Tuđmana, to nije uspio provesti.

Najbolji poznavatelj situacije u MORH-u iz redova HDZ-a svakako je dugogodišnji zamjenik ministra obrane prof. dr. Krešimir Ćosić. Premda pripada skupini generala potpisnika pisma, mnogi drže kako umirovljeni general Ćosić, kao potpredsjednik HDZ-a, ima velike šanse zasjesti u ministarsku fotelju. Uz to što je dobar poznavatelj obrambenog sustava, u stručnim krugovima ga se drži osobom koja bi značajno mogla pridonijeti bržoj integraciji HV-a u euroatlantske integracije.

Što se pak Ministarstva unutarnjih poslova tiče, mjesto prvog policajca u državi mogao bi preuzeti već provjereni HDZ-ov ministar policije Ivan Jarnjak. Riječ je o čovjeku kojega u policijskim krugovima iznimno cijene, ali kojega je isto tako obilježila, po mnogima, nepravedna smjena s ministarskog mjesta zato što je izdao dozvolu za održavanje masovnog prosvjeda popularnog zagrebačkog Radija 101, koji je bio usmjeren protiv tadašnje vlasti. Pitanje je jedino je li on osobno spreman prihvatiti se tako odgovornog posla. Bilo kako bilo, svi su složni u ocjeni kako mjesto ravnatelja policije, dakle prvog čovjeka operative, mora preuzeti profesionalac bez obzira na stranačku pripadnost.

S. DUKIĆ