Slobodna Dalmacija: 29. 11. 2003.

Haag ko vrag

Saša LJUBIČIĆ

Zvuči bedasto, ali imam dojam da SDP bježi od vlasti. Sad da Sanader ne može sastaviti vladu, a može, Račan, čini mi se, ne bi ni pokušao. On se pokunjio, pa kao da govori sebi u bradu: "Vi ste s Haagom kašu zamijesili, pa je vi i kusajte." Zato stalno požuruje HDZ, ’ajte više, preuzmite vladu, dogovorit ćemo primopredaju u minutu. Preuzmite brige moje nerješive: Lenac, Gotovinu, Krstičevića, Paulin Dvor, vanjski dug, otkaze u vojsci, policiji, državnoj upravi... Ajde, Tomčiću, što se mislite, čekaju Vas PIK-ovi, i radnici koji na Markovu trgu potražuju plaće.

Potežite se s Haagom, kao što se i bivša koalicija potezala, a kad - tad, u Haag se mora, jer svijet nije naivan i ne da se vući za nos. Jesi li osnivanje Haaškog suda tražio, onda, molim lijepo, i surađuj. Zato, Sanaderu, pamet u glavu: kad zub boli, odmah ga vaditi, a ne piti tablete, koje sat-dva ublaže bol, pa opet ista pjesma.

S Haagom je suradnja obvezatna, zahtjevi Carle del Ponte se moraju ispuniti, a tko je nevin, on će to i pred sudom dokazati, jer se drugdje to i ne može. Dakle, bude li se razvlačilo žvakalicu, bit će opet: e, sankcije oće, e, sankcije neće, e, usporeno približavanje EU, e, Švabe bi nam mogli progledati kroz prste, ali Englezi neće. Samo da Sanader ne bude nastavak Račana, i to istim sredstvima.