Večernji list: 29. 11. 2003.

Sada ti je lakše nego Ivi, dragi Ivice

Piše: Višnja Starešina

Ne mogu, a da ti ne čestitam, dragi Ivice. Ne zlurado, zato što si izgubio izbore i vlast. Već iskreno, zbog političke zrelosti koju si pokazao svakim svojim potezom i komentarom nakon prebrojavanja glasova. Doduše, nisam ni očekivala od tebe da poslije izbora histerično kričiš "ja bih ostao na vlasti, ja bih formirao vladu makar i sa pet posto zastupnika", da se u autoritanosti izričaja nadmećeš s pokojnim predsjednikom Tuđmanom u fazi poodmakle bolesti, da širiš strah od vukodlaka koji će zavladati Hrvatskom ako ti odeš s vlasti, kao što to čini tvoja koalicijska partnerica. Prisvajajući si monopol na demokraciju i njeno tumačenje, a razotkrivajući ponajprije vlastitu isključivost i glad za vlašću.

Zapravo, nisam čak sigurna da se tebi osobito ostajalo na vlasti, s istim koalicijskim partnerima i radostima koje si s njima prolazio. U kojima su često oni imali prava, a ti odgovornost. Vjerujem da ti je gotovo drago što će se idućem razdoblju doktor Ivo morati nositi s Tomčićevim modelom integralnog gospodarstva, parlamentarnim reformama i sličnim nesuvislim izgovorima za osvajanje više vlasti. I sad, nakon svega što se dogodilo u proteklih tjedan dana, potpuno sam uvjerena da je Hrvatska postala politički normalna, koliko god politička scena na prvi pogled još uvijek sličila na seoski cirkus.

Kad će Hrvatska postati ne samo normalna već i moderna država, i dalje umnogome ovisi i o tebi, dragi Ivice. O tome kada ćeš i koliko ćeš uspjeti od SDP-a napraviti modernu stranku. I o tome kada će i koliko će doktor Ivo uspjeti od HDZ-a napraviti modernu stranku. Ostali su manje bitni, ma koliko glasni bili. Ti i Ivo, dragi Ivice, jedini ste šefovi stranaka koje imaju istinsko iskustvo upravljanja državom, iskustvo pogrešaka u tome i iskustvo odgovornosti za te pogreške. HDZ-u se na izborima osvetila isključivost i korumpiranost. Tebi i tvojoj stranci osvetila se nekompetentnost i neodlučnost. Nešto što bi se moglo nazvati - molim te nemoj ovo shvatiti ideološki - partijski obrazac upravljanja državom. Iskušenjima korupcije i sličnim porocima odolijevali ste mnogo uspješnije od prethodnika. I jednom i drugom, i tebi i Ivi, prepreku u daljnjoj modernizaciji Hrvatske čine vaše, dijelom još vrlo staromodne i arhaične stranke.

Da se ne zavaravamo: ako iskreno pogledate iza sebe, vidjet ćete još dosta ostataka političkog Jurassic Parka, određenog ne samo uzrastom, već i mentalitetom. Ti si tu, dragi Ivice, trenutačno u lagodnijoj poziciji. U opoziciji možeš mirno modernizirati stranku, a rezultat imaš vremena pokazati na sljedećim izborima. Doktor Ivo je u mnogo delikatnijoj poziciji: mora ubrzano modernizirati i stranku i Vladu. Ostaci Jurskog parka u stranci mogu biti prepreka za modernizaciju Vlade. Modernizacija vlade i upravljanja državom bit će mu pak glavni test vjerodostojnosti, a ne Carla del Ponte. Kompetentna vlada s modernom strankom iza sebe može se bez većih stresova nositi s napuhanom opasnošću od gospođe del Ponte. Ali i s mnogo ozbiljnijim izazovima europskog razvoja Hrvatske, a ne tek traženjem voznog reda za Europsku uniju. S izazovom afirmacije načela pozitivne selekcije i u državi i u društvu. S osloncem na kompetentne, na one koji imaju inicijativu i ideju, a ne na prosječne i nužno lojalne.

To niste umjeli vi, dragi Ivice, a niti oni prije Vas. Nasljednici imaju šansu nadoknaditi propušteno i ispraviti pogreške. Otvorena je i tvoja opcija : "Ako iduća vlast nešto pokvari, opet će nakon toga doći nova vlast koja će to popraviti". Ili ukratko: mi smo napokon normalni, dragi Ivice. I sad možemo dalje.