Vjesnik: 01. 12. 2003.

Zašto je HSP neprihvatljiv

BRUNO LOPANDIĆ

Tonči Tadić nije u pravu kada tvrdi da su tezu o njegovoj stranci kao profašističkoj izmislili HDZ-ovi spin doktori jer se žele riješiti nepoželjna koalicijskoga partnera. Učinila je to Europska unija, odnosno predstavnici njezinih ključnih zemalja. EU je stavio »anatemu« na HSP, kao posljednju poruku Ivi Sanaderu, a ta poruka sasvim je logična i očekivana. EU je procijenio da je riječ o stranci koja u svojem programu ima dovoljno antieuropskih elemenata da je se proglasi nepoželjnom. Đapićevi pravaši ne bi prodavali nekretnine nikomu osim Hrvatima, što je u suprotnosti s pravilima funkcioniranja Europske unije. Hrvatski građani i danas mogu u svim Unijinim zemljama ravnopravno kupiti sve što je na tržištu. Stav prema nacionalnim manjinama i njihovu statusu te teza da će Hrvatska ići u EU kada to njoj bude odgovaralo, samo su dio argumentacije za tvrdnju da bi ulazak HSP-a u vladu uistinu ugrozio hrvatsko napredovanje prema članstvu.

U slučaju Hrvatske EU se nije ponašao kao što je to učinio prije slovačkih izbora, kada je jasno poručio – dođe li Mečiar opet na vlast, Slovaci mogu zaboraviti EU i NATO. Hrvatska svojeg Mečiara na izborima nije imala, no u jeku pregovora o sastavljanju vlade Unija je ipak poručila što je prihvatljivo.

Takva intervencija EU-a zapravo je ohrabrujuća, jer poručuje da se s Hrvatskom računa, pa se s njom komunicira o sada već gotovo zajedničkim unutarnjim pitanjima. Hrvatska ima ugovorne odnose s Europskom unijom i najveći dio pitanja prelazi u područje unutarnjih, zajedničkih poslova, a ne vanjske politike »obiju strana«.

Intervencija Unijinih predstavnika o neprihvatljivosti HSP-a zapravo je poruka o tome da se Hrvatska mora naučiti da poslovi s EU-om postaju zajednički, te da se politička percepcija mora okrenuti u suprotnom smjeru – u smjeru razmišljanja o tome kako Hrvatska može pridonijeti rješavanju nekog problema za zajedničkim stolom. Hrvatska će svoj suverenitet ubuduće dijeliti s ostalima u Uniji, pa će takav način funkcioniranja biti potvrda tog suvereniteta. Ovaj put za velikim zajedničkim stolom gdje se razgovara i zajednički dolazi do rješenja. Europska unija je zato i reagirala.