Večernji list: 01. 12. 2003.

U NAJVEĆOJ AKCIJI USKOK-A OSUMNJIČENICI SU PRIJE PRIVOĐENJA PRAĆENI ČETIRI MJESECA

Slučaj mita od 300.000 eura prijavio Mesićev savjetnik

Slučaj s mitom od 300.000 eura, koje je stečajna upraviteljica B. Tuđen Mazuth sa suradnicima tražila, nije zaključen zbog operacije suca Čudine

Otkako je USKOK priveo stečajnu upraviteljicu dugoratske tvornice ferolegura "Dalmacija" Blanku Tuđen Mazuth, njezina pomoćnika Nenu Benića i revizora Milana Buljana otvoreno je pitanje tko ih je prijavio, s obzirom da su policija i USKOK objavili kako je incijativa potekla od osobe koja je bila zainteresirana za kupnju.

Po svemu sudeći, najveći slučaj korupcije u Dalmaciji prijavio je Branko Roglić, splitski poduzetnik, vlasnik tvrtke "Orvas Plus" koja je jedina izrazila želju za kupovinom dijela tvornice "Dalmacija", odnosno njezinu tvrtku "Dalmacija Iskra". Nakon zadnjeg natječaja Branko Roglić, donedavni predsjednik KK Split i veletrgovac čokoladama, poslao je pismo namjere s ponudom od 950.000 eura, znatno ispod oglašene prodajne cijene od 1,7 milijuna eura.

Prisluškivanje i videozapis

Roglić, koji visoko kotira u poduzetničkim krugovima, a o gospodarskim pitanjima savjetuje i predsjednika Mesića, na naše izravno pitanje je li on prijavio slučaj korupcije odgovorio je:

- Znate, ne bih o tome sada, a svakako ne prije konzultacija. To je sada u rukama drugih.

Istražni sudac Mlađan Prvan, inače, očekuje USKOK-ov zahtjev za istragu protiv B. Tuđen Mazuth, Banića i Buljana, koje sumnjiče da su za prodaju tvornice bez javnog natječaja tražili na ruke mito od 300.000 eura.

Uskok će tražiti i pritvaranje. Četvrtom osumnjičeniku, stečajnom sucu Damiru Čudini prvo bi DSV trebao skinuti imunitet. Osumnjičenici su, inače, praćeni od ljetos, kad je slučaj prijavio splitski poduzetnik zainteresiran za kupnju vrlo atraktivnog prostora, u kojem mnogi žele vidjeti komercijalnu turističku zonu, a ne sivu metalurgiju.

Antikorupcijske tehničke mjere nadzora podrazumijevaju prisluškivanje, te videozapis. Sve je snimljeno i evidentirano.

Bolest stečajnog suca

Slučaj nije zaključen jer se stečajni sudac Čudina teško razbolio i morao na operaciju. Nekvalitetno vođenje stečajnog postupka na državnom odvjetništvu već je bilo zamijećeno, ali se nije reagiralo, kako bi se slučaj dotjerao do utužive faze.

Registrirano je, tako, i da osumnjičenici nisu krili zadovoljstvo zbog apatije tužilaštva na rasprodaju imovine tvornice, što je protivno odluci Skupštine vjerovnika. Prema informacijama dopredsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića rasprodano je oko 200 milijuna kuna opreme, i time znatno umanjena šansa da se ovaj propali gigant proda u komadu.

Osumnjičenici privedeni u ponoć

Upraviteljicu Mazuth, Banića i Buljana priveli su u vrlo neuobičajeno vrijeme, u petak u ponoć. Tad se nije moglo ništa napraviti, pogotovo ne u 15 minuta proučiti spis visine 35 centimetara i težak 12 kilograma. Osumnjičenicima je određeno 48-satno zadržavanje, a ispitani su u subotu. Doznali smo da su porekli sumnjičenja, no vrlo šturo i bez odgovora na pitanja. To i ne čudi, jer obrana još nije znala kakvim dokazima raspolaže tužilaštvo. Upoznat će se s tim kada vide istražni zahtjev koji pripremaju USKOK-ovi tužitelji. A dokazi im zaista ne idu u prilog.

Dragan Miljuš