Vjesnik: 30. 11. 2003.

HSP Europi neprihvatljiv čak i kao parlamentarna potpora HDZ-u

Diplomacije ključnih europskih zemalja tvrde da je Đapić u predizbornoj kampanji dao najviše antieuropskih izjava. Kada bi HSP ušao u Vladu, Hrvatska bi u integracijskom smislu ponovno bila politički zamrznuta kao u devedesetima, kazali su »Vjesniku« europski diplomatski izvori Prema neslužbenim najavama, Hrvatsku uskoro očekuju tri ili četiri nove optužnice, a novu vladu i neriješeno pitanje slučaja Gotovina

ZAGREB, 29. studenoga – Hrvatski put prema Europskoj uniji sasvim bi se sigurno zaustavio kada bi HDZ koalirao s HSP-om. U tom slučaju Europska komisija najvjerojatnije se ne bi potrudila čak ni da napravi avis, procjenu hrvatske sposobnosti za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU, jer to ne bi imalo više smisla, kazali su Vjesniku diplomatski izvori bliski EU.

Diplomacije ključnih europskih zemalja jedinstvene su u ocjeni da bi ulazak Hrvatske stranke prava u Vladu značio trenutni prekid svih europskih ambicija Hrvatske, posebice u situaciji u kojoj će nova vlada, kada se formira, imati manje od dva mjeseca da bi dokazala službenom Bruxellesu da je Hrvatska zaslužila status kandidata i odluku o početku pregovora o punopravnom članstvu. HSP se u europskim glavnim gradovima i u sjedištu EU-a ocjenjuje kao antieuropska stranka s izrazito negativnim stavovima oko pitanja koja u EU smatraju temeljem zajedničkih vrijednosti. »U predizbornoj kampanji Đapić je dao najviše antieuropskih izjava, a program stranke prepun je stvari neprihvatljivih za EU. HSP bi ponovno uveo jak predsjednički sustav, u Vladu ne bi ušao ako su u njoj Srbi, strancima ne bi dozvolio da posjeduju imovinu u Hrvatskoj, itd... Sve je to suprotno načelima Europske unije. Kada bi HSP ušao u Vladu, Hrvatska bi u integracijskom smislu ponovno bila politički zamrznuta kao u devedesetima«, kazali su Vjesniku europski diplomatski izvori. Oni su dodali kako bi jednako loš bio i scenarij po kojem bi HSP u Saboru bio HDZ-u samo parlamentarna podrška.

Europska će diplomacija pomno pratiti poteze nove vlasti, posebice kada je riječ o političkim uvjetima, potrebnim za uspješan nastavak približavanja Europskoj uniji i NATO-u.

U vezi s pregovorima HDZ-a i HSS-a strani diplomati smatraju kako bi Tomčić mogao pokazati odgovornost i ne inzistirati u pregovorima s HDZ-om na svojem »apsurdnom gospodarskom programu«.

Bruno Lopandić