Večernji list: 01. 12. 2003.

Miševi i mačke naopačke

Piše: Milan Jajčinović

Usprkos javnom obećanju Ive Sanadera, da "neće biti revanšizma", neki već strahuju. Čak i oni koji nominalno nisu bili "SDP-ovi kadrovi", nego samo simpatizeri i "suputnici revolucije". Jer, boje se da će biti podvedeni pod "ispravljanje nepravdi" i smijenjeni. Stvara se javna psihoza slična onoj kada je HDZ prvi put došao na vlast. Poslije prvih slobodnih izbora ideja "nacionalne pomirbe" progutala je protagoniste represije i nužnost lustracije. Zbog HDZ-ove "unutrašnje nesavršenosti", "revanšizam" se u Hrvatskoj provodio na miševima dok su stari mački mirno spavali. Tako su se ubrzo kao akteri javnog života, bez srama, kajanja, i bez posljedica, mogli pojaviti i članovi KOS-ove agenture, visoki javni tužioci, vojni suci, poznati udbaši.., i mnoštvo drugih "stupova sistema". Neki od njih odmah su navukli demokratske maske i već godinama paradiraju kao utjelovljenja demokracije. Najveća je perverzija da bi čak i to, da Sanader dirne nekoga od tih, bilo javno tretirano kao "revanšizam"!

Pobjedom SDP-a počela je "moralna rehabilitacija" ne samo svih "žrtava revanšizma", nego i vraćanje već penzioniranih "starih kadrova". Dok su ti dinosauri ulazili u kabinete iz njih su morali izaći i ljudi koji su se pokazali stručnima, ali su slovili kao "HDZ-ovi kadrovi". Dogodilo se nemoguće, tj. da nitko od ministarskih pomoćnika, direktora državnih poduzeća, mnoštva ravnatelja škola i bolnica, nije dobro obavljao svoj posao, da su svi bili samo "nesposobni hadezeovci"?! Što će se dogoditi ako Sanader potjera Račanove "sposobne", a vrati "nesposobne"? Hoće li to biti "revanšizam"? Kao egzemplarni ostali su zapamćeni "slučajevi" dvojice provjerenih diplomata, Davorina Rudolfa i Ivice Maštruka. Prvi je proglašen politički nepodobnim jer je bio u HDZ-u, a drugi, jer nije bio u SDP-u! Kada su esdepeovi kadrovici smjenjivali po političkim kriterijima mnogi koji danas strahuju "od revanšizma" javno su to pozdravljali i hvalili kao "znak demokracije"! Ako se sada dogodi nešto tome samo nalik - a ne bi trebalo - ti će homo duplexi to proglasiti "dokazom totalitarizma"! A moguće je da će stopirati čak i ispravljanje evidentnih nepravdi!

Ne zbog njih, nego zbog hrvatske demokracije, bilo bi nužno zakonski regulirati koje dužnosti podliježu smjenjivosti. Jer u demokratskim zemljama državni aparat i visoko činovništvo ne podliježu političkim promjenama. Tamo se zna tko nakon izbora mora otići. Kod nas je to još "stvar političkih procjena". Bez zakonskih pravila Hrvatska će biti zemlja političkog voluntarizma, stalno podložna volji izbornih pobjednika i stvarnom ili izmišljenom političkom revanšizmu.