Vjesnik: 01. 12. 2003.

Tomčić u stranci ima jakih otpora suradnji s HDZ-om

»Odgovor na pitanje je li HSS nakon konzultacija u subotu i nedjelju po županijama bliži ulasku u Vladu ili neće ući u nju pa će je samo podržati, dat ćemo u utorak nakon sjednice Predsjedništva stranke«, rekao je u nedjelju predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić. / Predsjednik bjelovarsko-bilogorskog HSS-a Miroslav Čačija kaže da stranka ne bi trebala koalirati s HDZ-om / S njim se slažu još neki u Tomčićevoj stranci

VARAŽDIN/BJELOVAR, 30. studenoga – »Odgovor na pitanje je li HSS nakon konzultacija u subotu i nedjelju po županijama bliži ulasku u Vladu ili neće ući u nju pa će je samo podržati, dat ćemo u utorak nakon sjednice Predsjedništva stranke«, rekao je u nedjelju predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

»Sada traju konzultacije sa županijskim odborima. Na njima se ne glasa, nego želim doživjeti atmosferu i raspoloženje ljudi u odborima. Već imam dijelom formirano mišljenje, no dopustite da to zasad ostane obiteljska, HSS-ova stvar«, izjavio je Tomčić nakon provedenih konzultacija s članovima Županijskog odbora HSS-a Varaždinske županije.

Istaknuo je kako, dok ne završi sve konzultacije, ne bi bilo korektno prema ostalim županijskim organizacijama da iznosi »svoj prijedlog koji se već formira«. »Bio bih nekorektan prema samostalnosti razmišljanja u drugim županijskim organizacijama. Želim ih sve čuti i budite bez brige da će HSS i nakon ovog lošeg izbornog rezultata ostati jedinstven i da će se znati postaviti«, kaže čelnik HSS-a.

Dr. Zvonimir Sabati, predsjednik HSS-a Varaždinske županije i novoizabrani saborski zastupnik, rekao je da su »samo raspravljali i u otvorenom razgovoru odgovorno odvagnuli sve aspekte kakav HSS žele u budućnosti. To mora biti jaka, jedinstvena i homogena stranka.«

Na sastanku u varaždinskom HSS-u bio je i predsjednik HSS-a Koprivničko-križevačke županije Josip Friščić.

Tomčić je u nedjelju i u Bjelovaru razgovarao s čelnicima županijskih i gradskih ogranaka HSS-a o rezultatima koje je stranka postigla na parlamentarnim izborima, te o strategiji razvoja stranke.

Inače, u II. izbornoj jedinici ta je stranka uspjela dobiti tri saborska zastupnika.

Predsjednik županijske organizacije HSS-a Miroslav Čačija rekao je kako je to najbolji rezultat HSS-a u cijeloj državi. »Ne zaboravite da smo dobili i zastupnicu za češku manjinu Zdenku Čuhnil koja je također haeseovka«, naglasio je Čačija. Njegovo je mišljenje da HSS ne bi trebao koalirati s HDZ-om. Jednako misle i drugi stranački vođe u HSS-u, kao što je Petar Jurušić, nekadašnji zastupnik u Županijskom domu. Prema njihovim riječima, koalicija s HDZ-om bila bi ponižavajuća i dovela bi do izumiranja HSS-a.

Senka Budimir, Karmen Gumbas