Vjesnik: 02. 12. 2003.

Prekinuti pregovori HDZ i HSS o formiranju Vlade, okreće li se Sanader Đapiću

HSS se odlučio za »konstruktivnu oporbu« zbog jakog pritiska članova s terena na stranačko čelništvo budući su podružnice HSS-a već i prve najave o mogućoj koaliciji s HDZ-om dočekale »na nož« / Čuje se kako će HDZ svim partnerima ponuditi koalicijski ugovor i da će Sanader ipak sastaviti većinsku vladu

ZAGREB, 1. prosinca – Najizgledniji HDZ-ov partner u formiranju nove vlade – HSS – u ponedjeljak je objavio kako ne ide u zajedničku koaliciju nego u »konstruktivnu oporbu«, ali će podržati Vladu Ive Sanadera! Ta je odluka HSS-a, s kojim se od prošlog tjedna pregovara o mogućoj koalicijskoj vladi, izazvala nemalo iznenađenje u HDZ-u u kojem još u ponedjeljak ujutro ništa nisu znali.

Naime, upravo je za ponedjeljak u 14 sati bio dogovoren drugi krug razgovora gospodarskih eksperata HDZ-a i HSS-a i to u HSS-ovu sjedištu, no, odlukom predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, ti su razgovori obustavljeni.

HDZ-ove stručnjake koji su se pripremali za sastanak s haesesovcima, držeći da su razgovori neupitni, dva sata prije početka o svemu je obavijestio predsjednik stranke Ivo Sanader, kojega je prije toga nazvao Tomčić.

U HSS-u su žurno sazvali i konferenciju za novinare na kojoj je Tomčić izjavio kako će o odluci da stranka ne koalira s HDZ-om u utorak izvijestiti Predsjedništvo stranke. Razlog zašto se HSS odlučio za »konstruktivnu oporbu« jest silno velik pritisak haesesovaca s terena na stranačko čelništvo budući su podružnice HSS-a već prve najave o mogućoj koaliciji s HDZ-om dočekale »na nož«.

Poznato je da su na koaliciji s HDZ-om najviše inzistirali upravo Tomčić i HSS-ovi ministri, te ostali viđeniji haesesovci u izvršnoj vlasti, videći u tome priliku da ostanu na dužnostima.

Nakon što je ovaj vikend obilazio jake podružnice na terenu i suočio se s njihovim nezadovoljstvom zbog moguće koalicije s HDZ-om, Tomčić se, očito, odlučio povući iz igre, barem u ovom trenutku.

Jednako tako, u HSS-u je otvoreno pitanje daljnjeg Tomčićeva ostanka na predsjedničkoj dužnosti, jer nije tajna kako velik dio članstva drži da je upravo on najodgovorniji za loše izborne rezultate.

Pragmatični Tomčić zato je pokušao naći izlaz iz, za njega otežavajuće, situacije, pa je poručio da će HSS ostati »konstruktivna oporba« koja će podržati Sanaderovu vladu i HDZ-ove prijedloge u Hrvatskom saboru.

No, čelnik HSS-a doživio je javnu blamažu, ma kako on to negirao, zahvaljujući svojoj »vrludavoj« politici zbog koje je dobio »po prstima« u vlastitoj stranci.

Ipak, čuje se kako će HDZ svim partnerima ponuditi koalicijski ugovor i da će Sanader ipak uspjeti sastaviti većinsku, a ne manjinsku vladu.

U ovoj situaciji najviše likuju u HSP-u: nakon početnih pregovora »torpedirani« su iz HDZ-a pod izgovorom da njihov ulazak u Vladu nije prihvatljiv međunarodnoj zajednici, jer se u HDZ-u računalo da će se s HSS-om brzo dogovoriti. Situacija se sada preokrenula, a u HDZ-u već najavljuju nastavak pregovora s HSP-om.

Sad kad je Sanaderu svaki glas važan bilo bi nerealno očekivati da će se olako odreći čak osam Đapićevih ruku.

Andrea Latinović