Novi list: 02. 12. 2003.

SDP VIŠE NE MOŽE SASTAVITI NOVU VLADU, A NI HDZ-u, NAJJAČOJ PARLAMENTARNOJ STRANCI, NIJE PUNO LAKŠE

Hrvatska dobiva prvu manjinsku vladu?

Golemim izazovima koji Hrvatsku do idućeg ljeta čekaju na putu u EU potrebna je stabilna i čvrsta vlada a ona je moguća ako je podrži šef SDP-a Ivica Račan koji ne može sam sastaviti vladu

ZAGREB – Stvaranje manjinske vlada, nešto što demokratska Hrvatska još ne poznaje, u ovom je trenutku najizglednije rješenje za šefa HDZ-a Ivu Sanadera. S jedne strane, prerano je okrenuo leđa pravašima, a s druge strane, HSS ne želi s njim u koaliciju. Bez tih dviju stranaka Sanader je jučer imao 72 potpisa saborskih zastupnika, a da bi postao premijer, trebaju mu najmanje 77.

Do većinske vlade lako bi došlo da je HSS na izborima požnjeo uspjeh. Tada bi njegov šef Zlatko Tomčić bez većih nevolja dobio mandat da sa 10 zastupnika prijeđe u drugi koalicijski tabor. Međutim, izborni neuspjeh odvraća tu stranku od bilo kakve vlasti, nego je tjera na odlazak u opoziciju kako bi se oporavila i vratila glasače.

Jedini razlog koji Tomčića sprječava potpuno odbiti Sanadera jest strah od prijevremenih izbora. Na tim izborima došlo bi do još veće polarizacije između HDZ-a i SDP-a, pa bi HSS mogao proći još gore i biti pometen s političke scene – što se to dogodilo strankama Dražena Budiše i Mate Granića.

Strah od izbora nagoni Tomčića da iz saborskih klupa podrži moguću manjinsku vladu HDZ-a, ali da u nju ne uđe. Upravo takva situacija, kada sve stranke žele izbjeći nove izbore, a kada najjača među njima nije sposobna sama fomirati vlast, dovodi do stvaranja tzv. manjinske vlade.

Politički nož pod grlom

Ni u zapadnim demokracijama nisu bile rijetke sitaucije kada je stranka s manjinom u parlamentu formirala vladu, ali je imala podršku većine zastupnika. Ali te manjinske vlade u pravilu nisu trajale ni pola izbornog mandata. Njihova je nevolja što su slabe i imaju sputane ruke. Primjerice, manjinska Sanaderova vlada ne bi mogla raditi što hoće, nego samo poteze koji su prethodno dogovoreni u saborskoj većini. Čim bi napustila dogovor, mogla bi pasti.

Pitanje je može li Sanader pristati na ulogu premijera kojem prevrtljiva saborska većina stalno drži politički nož pod grlom. Može li tako slaba vlada odgovoriti na goleme vanjskopolitičke izazove koji Hrvatsku do idućeg ljeta čekaju na putu u EU? Za te izazove Sanaderu treba stabilna i čvrsta vlada. Ona je moguća ako je podrži šef SDP-a Ivica Račan koji, pogotovo, ne može sam sastaviti vladu.

Međutim, HDZ neće lako tražiti ulazak SDP-a u veliku, crveno-crnu koaliciju. Istina je da Račan takvu potporu Sanaderu ne bi ni dao. Odmah poslije izbora, HDZ je putem nižih dužnosnika ispitivao spremnost SDP-a za to, ali je u startu naišao na Račanovo odbijanje.

Velika koalicija zasad iluzija

Socijaldemokrati tvrde da će velika koalicija s HDZ-om biti moguća tek kada HDZ dokaže da je postao, kako oni kažu, nova stranka. Prevedeno na drugi jezik, to znači da će SDP koalirati s HDZ-om tek ako Sanader bude surađivao s EU i s Haškim sudom, ako bude spreman odreći se, primjerice, političara poput Branimira Glavaša. Protiv njega, prema najnovijim nagađanjima, mogla bi stići jedna od četiriju novih haških optužnica početkom iduće godine. Dakle, velika koalicija zasad je iluzija, a moguća je samo u izvanrednoj situaciji, ako HDZ i SDP iscrpe sve ostale mogućnosti i ako nemaju drugog izlaza.

Da bi nakon Tomčićevog odbijanja sastavio većinsku vladu, Sanaderu preostaje još samo varljivi oslonac na tri zastupnika Stranke umirovljenika, dva manjinska, na tri iz koalicije HSLS-DC i na Ivu Lončara. S njima bi imao 78 zastupnika. Preostaje mu i pokušaj pomirenja sa šefom HSP-a Antom Đapićem. No, pitanje je neće li se HDZ-ova izborna pobjeda, pod rukom s pravašima, pretvoriti u Pirovu pobjedu, nakon koje će Hrvatskoj biti zatvorena vrata prema EU.

SDP više ne može sastaviti vladu, a ni HDZ-u nije puno lakše. Na ovim izborima, zapravo, »nije bilo stvarnog pobjednika«, rekao je šef Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić. I on je isključio koaliciju HNS-a s HDZ-om, ali je prošlog četvrtka Sanaderu ipak ponudio »suradnju«.

B. PODGORNIK