Slobodna Dalmacija: 02. 12. 2003.

HSP, Letica i prevaranti

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

HDZ se vratio na vlast, ali Tuđmanova želja da HDZ objedini sve hrvatske političke opcije odavno je propala: u ovom kutu Europe dugo će nam još trebati i jaka ljevica i jaka desnica. Upravo je zbog toga toliko važno da se socijalistička ljevica emancipira od staljinizma, a pravaška desnica od nacizma. Na desnici će ići teže, kako zbog općih europskih prilika, tako i zbog polustoljetne domaće indoktrinacije. Na tome i počiva velika vrijednost i najmanjih pomaka u Stranci prava od 1991. do danas. A iskoraci HSP-a od prošlih izbora na ovamo uopće nisu mali! No zašto onda HDZ odbija koalirati s Đapićem?

Zbog kritika HSP-a iz europskih veleposlanstava - za manjine, nekretnine i europskepticizam? No one naprosto nisu dovoljno inteligentne da bi ih u nas itko smio prihvatiti! Je li riječ o HDZ-ovoj prijevari birača kao što tvrde Đapić i Letica? Tu se već treba zamisliti. Jer birači jesu prevareni, no pitanje je tko ih vara! Dok se Sanaderov HDZ pomicao prema centru, Tadić i Rožić bili su najbolji zastupnici. To nije jedini, ali je glavni razlog što su birači povjerovali Đapiću. Koji sad kao razlog uspjeha navodi nekompromitiranost vlašću, spremnost na promjene, i nove stranačke akvizicije...

A u Sabor je doveo Leticu koji će, istina, vrijediti kao Anto Kovačević i Ćesić Rojs zajedno, no teško da će to pomoći koaliciji s HDZ-om. A kako Letica ni kao pedagog, ni kao znanstvenik, ni kao publicist, ni kao političar ne propušta nijednu priliku da se kompromitira, birači će se sad sjetiti da je takav bio i Đapić. Ili će ih na to podsjetiti Letica... Koji je do jučer pregovarao s HSLS-om, a već otima Đapiću mikrofon grdeći HSS kao "žmuklere koji vrdaju lijevo desno"... Ergo, tko su u "slučaju HSP" prevaranti? Oni koji su prepreka normalizaciji pravaša: do sada Đapić, od sada i Letica.