Večernji list: 02. 12. 2003.

STRANKE SE UGLAVNOM SUZDRŽAVAJU OD KOMENTIRANJA ODLUKE PREDSJEDNIKA HSS-A ZLATKA TOMČIĆA

S manjinskom vladom teško vladati

U strankama se suzdržavaju od komentiranja Tomčićeve najave da će Predsjedništvu HSS-a predložiti neulazak u koaliciju s HDZ-om. Glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković tako kaže da ne žele komentirati jer je riječ o autonomnoj odluci HSS-a, te dodaje da je sad na Sanaderu da pokuša složiti vladu.

Potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok, pak, samo kratko kaže da HSS kao stranka ima pravo donijeti i takvu odluku. Izvjesni neulazak HSS-a u koaliciju s HDZ-om u Uredu predsjednika ne žele komentirati, jer smatraju da je prerano govoriti o tome hoće li i može li ta činjenica utjecati na to kome će predsjednik Mesić dati mandat za sastavljanje vlade. Vjerojatno će, rekli su nam u Uredu, početkom sljedećeg tjedna predsjednik Mesić početi konzultacije s obzirom na to da se potkraj ovoga očekuju konačni rezultati izbora.

Premijer i šef SDP-a Ivica Račan nije uopće želio komentirati novu situaciju, nakon što se HSS opredijeljuje samo za podršku manjinskoj vladi, a ne i za sudjelovanje u Sanaderovom kabinetu. No kako se doznaje iz krugova oko vodstva SDP-a,

Račan bi čak i da mu predsjednik države u nekoj prilici povjeri mandat za sastavljanje vlade, tu ponudu najvjerojatnije odbio. Pretpostavlja se naime da Račan ne bi pristao na to da se nađe u sličnoj situaciji kao Sanader, nego da bi rađe išao na nove izbore. Prvi SDP-ovac čvrsto se drži toga da treba poštivati volju birača, koji su na ovim izborima izabrali promjenu vlasti.

Osim toga, premijer kojem ističu zadnji dani mandata, puno se puta uvjerio da ni s većinskom potporom koalicijskoj vladi nije lako vladati, a s manjinskom je to gotovo nemoguće. Ako ostane bez većinske podrške, Sanader bi se brzo mogao naći u situaciji da ima vlast, a da ne može vladati, što nije zavidna pozicija ni za jednu ambicioznu stranku i njezinog premijera. (D. G., Ml. Š., D. K.)