Večernji list: 02. 12. 2003.

OPTUŽBE NA RAČUN BLANKE MAZUTH-TUĐEN STIŽU I IZ NOVOGRADNJE

"Super Blanku" terete za nestanak 5 milijuna eura

Novogradnjinu zgradu B. Mazuth Tuđen prodala je Glumina banci u stečaju, iako tvrtka u stečaju ne može kupovati poduzeća, kaže Ivan Malčić

Vlasnik Croatije baterija, splitskog Orvasa i još desetak privatnih tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini Branko Roglić potvrdio je u izjavi za Večernji list da je dojučerašnja stečajna zvijezda Blanka Mazuth-Tuđen završila u pritvoru na temelju njegove prijave.

Nekad najomiljenija

- Zbog interesa istrage ne želim davati druge informacije - kazao je Roglić. Odvjetnica B. Mazuth-Tuđen i njezini suradnici navodno su zatražili 300 tisuća eura kako bi dio dugoratske "Dalmacije" u stečaju prodali Roglićevoj tvrtki izravnom pogodbom. Roglić je to odbio te je stečajnu upraviteljicu prijavio Državnom odvjetništvu.

Odvjetnica koja je zbog brzo provedena stečaja u Tvornici stakla Lipik zaradila nadimak "Super Blanka" jedno je vrijeme bila najomiljenija stečajna upraviteljica. Njezinu karijeru pogurali su i sindikati, koji su se u početku grčevito borili da upravo B. Mazuth-Tuđen dobiju za upraviteljicu. Ona je zacijelo bila uzor i kad se mijenjao Stečajni zakon, po kojemu su odvjetnici dobili prednost pri vođenju stečajeva pred dosadašnjim stečajnim upraviteljima.

Zahtjevi za smjenu

Kako je vrijeme odmicalo, protiv B. Mazuth-Tuđen stizalo je sve više prijava. Tako su i predstavnici radnika u vjerovničkom odboru zagrebačke Novogradnje već dva puta tražili njezinu smjenu, a podigli su protiv nje i kaznenu prijavu. - Imala je jako zaleđe u Ministarstvu financija, ništa joj nismo mogli - komentiraju ing. Ivan Malčić i Ćiril Babić, bivši radnici Novogradnje, kojima su otpušteni radnici dali punomoći da ih štite u vjerovničkom odboru.

Malčić i Babić procjenjuju da je iz Novogradnje u stečaju nestalo oko pet milijuna eura otkad je B. Mazuth-Tuđen postala stečajnom upraviteljicom.

- Dio tvrtke prodan je privatnom poduzeću za 3,5 milijuna kuna kao Novogradnja nova. Novogradnja u stečaju radila je na zgradi Vojnog ordinarijata, ali novac - 3,1 milijun kuna - nije plaćen tvrtki u stečaju, već nedugo nakon prodaje Novogradnji nova. Tvrtka koju je kupio privatni vlasnik dobila je novac za posao koji je obavila tvrtka u stečaju - kažu Malčić i Babić, koji se žale da nijedna od desetak institucija kojima su se obratili za pomoć nije reagirala.

- Na račun tvrtke u stečaju kupovan je materijal koji je bez naknade koristila Novogradnja nova, sklapani su nepovoljni ugovori s Gramatom, ne zna se gdje je novac od niza prodanih stanova i garaža, Novogradnjinu zgradu uprave B. Mazuth-Tuđen prodala je Glumina banci u stečaju, iako tvrtka u stečaju ne može kupovati poduzeća - kaže Ivan Malčić.

U Novogradnji je prije stečaja radilo 500 radnika, a sada tek nekoliko, dok je većina drugih na burzi. Stečaj je pokrenut na zahtjev Ministarstva financija.

Kruh s puno kora

- Ovo nije kruh sa sedam, već s puno više kora. Uvijek ste krivi i tomu se morate "sportski" prilagoditi. U trenutku kad tvrtka ode u stečaj, kad prestaje s radom, to je na neki način katastrofa za njezine djelatnike - govorila je Blanka Mazuth-Tuđen, koja je karijeru stečajne upraviteljice počela u kumrovečkoj Valjaonici, Končar SUS-u i Tvornici stakla Lipik. Nakon toga, nizali su se stečajevi Novogradnje, Dalmatinke, Čazmatransa i Dalmacije iz Dugog Rata. U jednoj od posljednjih izjava upraviteljica, koja je za tri godine prešla put od najomiljenije do najomraženije stečajne upraviteljice, kazala je da će se povući iz posla kad dovrši započete stečajeve.

Ljubica Gatarić