Vjesnik: 02. 12. 2003.

Sanader u Račanovim koalicijskim cipelama

SANJA KAPETANIĆ

Sada je već izvjesno da će Sanader kao premijer, baš kao dosad Račan, imati više problema s onima koji će u prvom saborskom glasanju podržati njegovu vladu nego s onima koji su se 24. studenog povukli u oporbu.

Tomčić je već najavio da će s 10 glasova HSS-a podržati Sanaderovu vladu, ali u nju neće ući. No, čak i ako HSS uđe u Vladu, što je moguće jer vremena za pregovore još ima, to ne bi značilo da će svi zastupnici HSS-a uvijek glasati za prijedloge Sanaderove vlade. Naime, nekoliko je zastupnika HSS-a izrazito protiv HDZ-a, pa je lako moguće da se u saborskom glasanju i u ovom sazivu dogodi raskol nalik raskolu Budišina HSLS-a.

Istina, solidnu većinu Sanader u Saboru može dobiti i bez Tomčića, ako u Vladu uđe HSP, koji u Saboru ima devet vrlo discipliniranih glasova. No, to bi značilo da će HDZ Banske dvore dijeliti sa strankom koja je, uvrijeđena ispadanjem iz kruga najpoželjnijih partnera, već najavila da će Sanaderu biti žešća oporba od SDP-a i HNS-a zajedno.

Da formiranje vlade i njezino održavanje neće biti lako, u HDZ-u su svjesni postali već 23. studenoga, kada su oko ponoći postali poznati porazni rezultati HSLS-a i DC-a, do tada najpoželjnijih partnera za vladu. Zato se i nije slavila velika pobjeda uz otvaranje šampanjca i rezanje torte ispred kamera.

U HDZ-u su, također, svjesni nestalnosti glasova nekih zastupnika koji su ih već podržali, na primjer Ive Lončara. Znaju da im lako može izmaknuti i poneki glas zastupnika manjina koji su već potpisali da će podržati Sanaderovu vladu, iako u nju nemaju namjeru ući. Dugoročno, ništa izvjesnija nije ni podrška trojice »umirovljeničkih« zastupnika, koji imaju vrlo jasne zahtjeve i čini se da nisu spremni umjesto više novca za mirovine prihvatiti ministarske fotelje.

Iako HDZ ima čak 66 zastupničkih mjesta u Saboru, gotovo dvostruko više nego glavni konkurent SDP, Sanader se tako našao u jednako tijesnim koalicijskim cipelama kao i Račan, koji je vlast morao podijeliti s čak šest stranaka. No, to ni Račanu ne ide u potpunosti u prilog jer nagovješćuje mogućnost skorih izbora, dakle malo vremena za konsolidiranje stranke i njezina ugleda nakon što je na ovim izborima izgubila čak 13 zastupničkih mjesta u odnosu na prošli saziv.