Slobodna Dalmacija: 02. 12. 2003.

VRIJEME PROMJENA TKO ODLAZI, A TKO OSTAJE U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA

Grdešić je prvi shvatio

Veleposlanici koji su regrutirani iz zdravstva, prosvjete, novinarstva, pa i iz same politike, a da nisu imali ni dana diplomatskog iskustva, mogli bi sačuvati svoje položaje jedino ako su ostvarili iznimne rezultate. Drugi su, pak, cementirali svoje pozicije...

Revanšizma u državnoj upravi neće biti, ali tko je politički došao, taj će politički i otići - bio je jasan Vladimir Šeks u jednoj nedavno emitiranoj emisiji HTV-a, govoreći o kadrovskim rošadama buduće vlade u kojoj će HDZ igrati odlučujuću ulogu u pletenju nove kadrovske mreže.

Kako će se ova nedvosmislena Šeksova poruka odraziti na hrvatsku diplomaciju, točnije na onaj njezin "najslađi" segment - ambasadore koji predstavljau Republiku Hrvatsku u svijetu. Za socijalne prilike u Hrvatskoj, fotelja veleposlanika predstavlja radno mjesto iz kojega se za četiri godine mogu riješiti ozbiljna egzistencijalna pitanja.

Politička volja

Plaća od nekoliko tisuća eura, velik dio besplatnih povlastica na koje obični smrtnici moraju trošiti dio teško zarađene plaće, bankovne kartice kojima se služe diplomati, a "pokrivaju" ih porezni obveznici - samo su dio privilegija koje uživaju svi, pa tako i hrvatski ambasadori. Privlačnost te fotelje neusporediva je s bilo kojim dobrim radnim mjestom u zemlji.

U Ministarstvu vanjskih poslova, dakako, od kada su poznati izborni rezultati, jedna od tema koje se rado vrte po hodnicima i na stankama za ručak, odnosi se upravo na kadrovske sudbine mnogih sadašnjih diplomata.

Najsigurnije je, dakako, da će u novoj konstelaciji otići ministar, zamjenik i najuži tim ljudi koji je radio s Toninom Piculom. Oni, najvjerojatnije neće ostati na istim dužnostima u MVP-u, ali neće ni napustiti službu vanjskih poslova jer su to mahom profesionalni diplomati ili su se pobrinuli na vrijeme da riješe svoj status priskrbivši diplomatsko zvanje i radni odnos na neodređeno vrijeme. Odlaskom Picule u Sabor, oni će tek promijeniti radno mjesto u kući. No, svi oni koji u tijeku mandata aktualnog SDP-ova ministra nisu pravno "zacementirali" svoj status, mogu se tek uzdati u procjenu nove vlasti. A ona im nije dužna produljiti ugovore niti im objasniti zašto to neće učiniti.

Hrvatski diplomati kojima, osim političke volje nove vlasti, ne preostaje ni jedna druga nada za ostanak u diplomatskim vodama, mogu se podijeliti u dvije osnovne grupe: na one koji su nakon pobjede koalicije 3. siječnja 2000. otišli na veleposlaničke dužnosti, a da prije toga nisu imali ni dana diplomatskog iskustva, te na one koji su po političkom ključu najprije došli na dužnosnička mjesta u ministarstvo, primjerice na mjesta pomoćnika ministra, a potom, u vrijeme mandata koalicijske vlade, otputovali na veleposlaničke dužnosti. U prvoj grupi, među onima koji su se prvi put suočili s veleposlaničkom dužnosti, zahvaljujući rezultatima trećesiječanjskih izbora, nalaze se, primjerice, Jagoda Vukušić, bivša novinarka, sadašnja veleposlanica RH u Norveškoj, Drago Kraljević, veleposlanik u Rimu koji je na tu dužnost otišao s radnog mjesta u zdravstvu, Branko Caratan koji je napustio katedru na Fakultetu političkih znanosti zamijenivši je veleposlničkom foteljom u Stockholmu, zatim Dražen Vukov-Colić, bivši novinar na mjestu hrvatskog ambasadora u Beču.

Politički ključ

Dakako, hrvatski su se ambasadori po klasičnom političkom ključu regrutirali ne samo iz zdravstva, prosvjete ili novinarstva već i iz same politike. Tako je, primjerice, Božo Kovačević, s mjesta ministra zaštite okoliša otišao za veleposlanika Hrvatske u Moskvu, a IDS-ovac Dino Debeljuh u daleku Indiju. Njima, dakako, nova vlast neće jamčiti nastavak diplomatske karijere nakon isteka ugovora osim, ako za to ne bude političke volje ili iznimnih rezultata koje će respektirati i HDZ, bez obzira na činjenicu što su im mandate dale suparničke stranke bivše vlasti.

Druga je kategorija onih koji su u diplomaciju ušli na "stabilniji" način. Najprije su slijedom kadrovskih kvota koalicijske vlasti došli na dužnosnička mjesta u MVP, a nakon dvije-tri godine završili u inozemstvu. Tako je, primjerice, bivši pomoćnik ministra za izvaneuropske zemlje Nebojša Koharović, s mjesta pomoćnika otišao na veleposlaničko mjesto u Poljsku, njegov kolega Nenad Prelog, s istog je dužnosničkog ranga otišao u novootvoreno veleposlantvo Hrvatske u Irsku (Dublin), a prije njih je HSLS-ovac Mislav Kukoč s mjesta šefa IV. uprave MVP-a odselio na diplomatski mandat u Sarajevo. Po istom modelu, iz nediplomatskih voda došli su na dužnosnička mjesta u MVP-u Vesna Cvjetković-Kurelec, Piculina zamjenica koju je naslijedio Ivan Šimonović (sada veleposlanica RH u Berlinu) i Tatjana Kralj-Draganić koja je došla iz sudstva na mjesto tajnice ministarstva (sada veleposlanica u Ateni). O njihovoj daljnjoj diplomatskoj sudbini također bi mogla presuditi nova vlast ako oni u međuvremenu nisu (za neke se zna da u posljednji čas ipak jesu) regulirali svoje radne statuse, vezujući ih trajno za službu vanjskih poslova.

Svjestan toga, prvi je među njima iskoračio veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u dr. Ivan Grdešić, bivši profesor na Fakultetu političkih znanosti koji je obznanio da će, čim se sastavi nova vlada, otići u Zagreb i predsjedniku Mesiću podnijeti svoju ostavku.

Šenol SELIMOVIĆ