Slobodna Dalmacija: 02. 12. 2003.

Stranke na rendgenu

Tomislav KLAUŠKI

Jedan od značajnih učinaka ovih izbora svakako je buđenje unutarstranačke demokracije u HSS-u. Stranka koju je godinama željeznom rukom vodio Zlatko Tomčić napokon je dobila priliku u seriji sastanaka po županijskim ograncima reći što joj je na duši. Možda Tomčiću ta manifestacija plemenitosti posluži kao idealni alibi za odbijanje suradnje s HDZ-om. A možda daje priliku članstvu da se malo ispuše, prije nego što stisne ruku Ivi Sanaderu. Ili si kupuje vrijeme za donošenje konačne odluke.

I dok se čeka Tomčićeva odluka, Sanader obilazi nove saborske zastupnike i pabirči jedan po jedan glas. U toj igri male stranke i pojedinci vide svoju šansu. Ivo Lončar odmah se priklonio Sanaderu. Valjda zato što je eliminirao Ivića Pašalića. Dva predstavnika manjina potpisala su podršku HDZ-ovoj vladi, a u igri je još i Šemso Tanković. Začudo, tu je čak i Furio Radin koji tvrdi da je "naišao na dobar prijem u HDZ-u". Brojanje se nastavlja. U igri su aktivna i trojica zastupnika umirovljenika. Oni su svoju podršku najprije uvjetovali vraćanjem mirovina, da bi nakon vikenda ublažili taj zahtjev i sad traže "nasljedne obveznice". I to je manje više sve.

Hrvatska stranka prava jedina je, svojom ili tuđom voljom, ispala iz igre, čime je dobila priliku profilirati se kao istinska stranka desnice. Pravaše ne želi ni Sanader, ni Europska unija, što zapravo može razveseliti njihovo biračko tijelo - ma koliko stranački vrh šutio o tome. Stranačka scena nakon ovih izbora još je u žestokom kovitlacu. U napetom iščekivanju i neizvjesnosti oko formiranja parlamentarne većine svatko se bori za svoj dio kolača. Ivica Račan konačno je zaoštrio retoriku. HNS se među poraženima predstavlja kao jedini istinski borac za vlast, pokušavajući pripremiti teren za eventualni pokušaj formiranja većine ili za prijevremene izbore. Ostali gubitnici, naročito oni s desnice, još uvijek ližu rane. Ivić Pašalić planira privatni biznis, a Dražen Budiša najavljuje odlazak sa čela HSLS-a.

Ipak, u najvećim problemima svakako je HSS. Reklo bi se da se Zlatko Tomčić nalazi u nebranom grožđu. Između dvije teške odluke, najlošija bi bila ona treća: da podrži HDZ-ovu manjinsku vladu, ali da u njoj ne sudjeluje. Snaga stranke načeta je već na ovim izborima, s veoma neizvjesnom budućnošću. Ako se prikloni HDZ-u, HSS će izgubiti kredibilitet i prepoznatljivost. Ako ode u opoziciju, pokušat će zakrpati rupe, ali s lomljivim koncem. Zbog svega toga izvanredni izbori mogli bi biti veoma zanimljivi. Naročito kad su se jedni predali, a drugi kompromitirali.