Slobodna Dalmacija: 02. 12. 2003.

BRANKO MATIĆ, PREDSJEDNIK STOŽERA BIVŠIH ZAPOSLENIKA SINJSKE "DALMATINKE":

"BlankaTuđen-Mazuth zavila nas je u crno"

SINJ - Kada je Blanka Tuđen-Mazuth došla za stečajnu upraviteljicu "Dalmatinke", dočekali smo je kao spasiteljicu jer su nam o njoj svi govorili u superlativima. Javno ju je kao uzor drugim stečajnim upraviteljima hvalio i Slavko Linić nakon što je Tuđen-Mazuth pronašla strateškog partnera Hrvatskoj industriji ravnog stakla "Lipik". Mi u Sinju već mjesecima ponavljamo da nas je ta žena zavila u crno. Neovisno o događajima u "Dalmaciji" Dugi Rat i malverzacijama zbog kojih je pritvorena, ja tvrdim da nas bivše zaposlenike "Dalmatinke" nije nitko izigrao i izvarao kako je to učinila Blanka Tuđen-Mazuth — izjavio nam je u ponedjeljak Branko Matić, predsjednik Stožera za zaštitu potraživanja bivših zaposlenika sinjske tvornice "Dalmatinka".

Tvornicu koja je socijalno preporodila cijeli sinjski kraj dugo su, a posebno u posljednjem desetljeću njezina postojanja, čerupali mnogi. Od gologuzih došijenaca u tvornicu pojedinci su preko noći postajali bogataši, a da ih nitko nije upitao kako su to bogatstvo stekli. Posljednji čavao u samrtnički sanduk "Dalmatinke" zabila je upravo stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth sa svojim suradnicima, istodobno zabijajući nož u leđa bivšim zaposlenicima tvornice koje je potjerala na ulicu bez ijedne lipe.Tijekom stečajnog postupka bivšim je zaposlenicima priznato potraživanje u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Iako je stečaj otvoren početkom srpnja 2001. godine, od priznatog prava radnici do danas nisu dobili ni jedne lipe, a kako stvari stoje, neće ni dobiti jer je svu imovinu zatečenu u stečajnoj masi prilikom preuzimanja vođenja stečaja Blanka Tuđen-Mazuth potrošila. Tvornicu je u međuvremenu prodala svojim starim poznanicima, braći Ladini, vlasnicima tvrtke "La Distributrice" iz Trsta, koje se spominje u kontekstu većeg broja mutnih poslova u Hrvatskoj, gotovo redovito u tvrtkama u kojima je Tuđen-Mazuth stečajna upraviteljica. Za dobro obavljen posao Tuđen-Mazuth je nagrađena mjestom u Nadzornom odboru "Dalmatinke nove", kako bi ta vrla gospođa nadzirala ispunjavaju li kupci "Dalmatinke", njezini prijatelji, kupoprodajnim ugovorom preuzete obveze kao što su zapošljavanje najmanje 420 radnika na neodredjeno vrijeme na rok ne kraći od 5 godina i ulaganje u obnovu tehnologije u visini od 1,5 milijun eura. Da talijanski kupci ispunjavaju ugovorne obveze bivši radnici, i ne samo oni, sumnjaju, ali nema nikakve sumnje da je Tuđen-Mazuth Ladinijevima stavila na raspolaganje sve u tvornici zatečene sirovine, reprodukcijski materijal i zalihe gotovih proizvoda.

Branko Matić veli da će ovog utorka u Zagrebu imati sastanak s ministricom Ingrid Antičević-Marinović i Vitomirom Begovićem. Razgovarat će o izvješću nezavisnog revizora o provedenoj reviziji u "Dalmatinki" koju je naložio Trgovački sud u Splitu. U završnici tog izvješća se navodi: "Prema našem mišljenju nema nezakonitosti u provedenim knjiženjima u periodu od 4. srpnja 2001. godine do 31. ožujka 2003. godine, te oni realno i objektivno u svim stavkama, materijalno i financijski, prikazuju položaj stečajnog dužnika za navedeni period, sukladno međunarodnim računovodstvenim standardima."

A što su revizori utvrdili? Utvrdili su da je u tom razdoblju ostvaren gubitak od oko 25 milijuna kuna. Svatko tko pročita taj podatak, morat će sebi priznati da je Tuđen-Mazuth polučila velik uspjeh jer je jednu takvu tvrtku gubitaša uspjela prodati i na poslu zadržati 420 radnika. U svemu tome ima samo jedan mali problem, a to je činjenica da je reviziju potpisao mr. Milan Buljan, koji gospođi Tuđen-Mazuth zbog zajedničkih mutnih poslova oko "Dalmacije" iz Dugoga Rata trenutačno čini društvo na Bilicama. Jesu li i ako jesu u kojem opsegu Tuđen-Mazuth i njezini suradnici mutili u "Dalmatinki" i oko nje? Odgovor na ta pitanja priželjkuje velik broj Sinjana i Cetinjana, napose bivši izigrani i prevareni radnici.

T. PAŠTAR