Slobodna Dalmacija: 02. 12. 2003.

TKO SU NAJOZBILJNIJI KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA USTAVNOG SUDA

Milan Vuković sjeda u Sokolov stolac?

ZAGREB - Nakon pobjede desnice na parlamentarnim izborima, posve je izvjesno da će pripadnik desnice zasjesti i na mjesto predsjednika Ustavnog suda RH. Na sjednici koja će se danas održati ustavni će suci, njih ukupno 13, između sebe izabrati novog predsjednika.

Dosadašnji predsjednik Smiljko Sokol neće se ponovno kandidirati, nego će kao sudac odraditi još jedan četverogodišnji mandat, a, kako neslužbeno saznajemo, četiri su kandidata za njegova nasljednika. To su profesori sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Petar Klarić, inače dosadašnji dopredsjednik Ustavnog suda, i Željko Potočnjak, te bivši zagrebački odvjetnik Mario Kos i bivši predsjednik Vrhovnog suda Milan Vuković kojega iz vremena Tuđmanove vladavine pamtimo po "povijesnoj" izjavi da se u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin.

Netko od navedene četvorke, to se sa sigurnošću može reći, bit će novi predsjednik Ustavnog suda RH, to prije što u utrci, iako se njezino ime često navodilo, neće sudjelovati dosadašnja dopredsjedenica Ustavnog suda Jasna Omejec. A kako neslužbeno saznajemo, bez obzira što se o tome svojedobno spekuliralo, kandidirati se ne kani ni Vice Vukojević. Doduše, nije posve isključeno da se prije ili čak i na samoj sjednici još netko kandidira, ali za to su, po svemu sudeći, mali izgledi.

Tko od navedenih kandidata ima najviše izgleda da zasjedne u Sokolovu fotelju, teško je sa sigurnošću reći, ali se zato sa sigurnošću može kazati da svi kandidati pripadaju desnici pa stoga nije isključena ni mogućnost da se dogovore o jednom kandidatu koji bi bez ikakvih problema već u prvom krugu tajnog glasovanja dobio za izbor potrebnih sedam glasova. Ako se i ne postigne dogovor o jednom kandidatu, odnosno ako ih bude četvero, desnica će u konačnici, vjerojatno u drugom ili trećem krugu, to je posve sigurno, odnijeti prevagu.

Kandidat desnice u konačnici može računati na najviše devet, od ukupno 13 glasova. Naime, posve je sigurno da ga neće podržati pripadnici lijevo-liberalne opcije Smiljko Sokol, Jasna Omejec, Ivan Matija i Agata Račan koja je brojčano znatno slabija od desne u koju spadaju preostali suci Ustavnog suda, a to su kandidati za Sokolova nasljednika Petar Klarić, Željko Potočnjak, Mario Kos i Milan Vuković, te Marijan Hranjski, Ivan Mrkonjić, Emilija Rajić, Nevenka Šernhorst i Vice Vukojević.

Kako neslužbeno saznajemo, nakon lobiranja unutar Suda, ali i obavljenih razgovora i dogovora izvan njega, najviše izgleda da bude izabran za predsjednika Ustavnog suda ima Milan Vuković, pouzdani i potvrđeni HDZ-ov kadar.

Vuk ĐURIČIĆ