Novi list: 03. 12. 2003.

DIPLOMATSKA ZAJEDNICA U ZAGREBU POZORNO PRATI PROCES OKUPLJANJA SABORSKE VEĆINE POTREBNE ZA VLADU

Najutjecajnije članice EU traže koaliciju HDZ-a i SDP-a

Velika koalicija zajamčila bi stabilnost zemlje i nastavak puta prema EU u ključnome razdoblju stjecanja statusa kandidata, argumentiraju diplomati

Piše: Boris PAVEL

ZAGREB – Dio diplomata akreditiranih u Zagrebu drži da bi tzv. »velika koalicija« HDZ-a i SDP-a mogla biti dobro rješenje za zemlju kako bi se u sljedećih godinu ili dvije izbjegla nestabilnost vlade i zajamčio nastavak približavanja EU kao strateškoga cilja Hrvatske, kazao je našemu listu diplomat utjecajne zemlje Europske unije.

Nakon što je HSS odustao od koalicije s HDZ-om, pa postaje očito da Ivo Sanader sve teže okuplja saborsku većinu, neki diplomati ocjenjuju kako bi za Hrvatsku bilo bolje privremeno okupiti dvije nosive stranke suprotstavljenih polova političke scene, nego se iscrpljivati u održavanju nestabilne vlade, ocjena je toga diplomata koji nije želio biti imenovan. »S nestabilnom vladom sastavljenom od malih stranaka s velikim zahtjevima nastavak približavanja EU mogao bi biti ugrožen, jer bi slaba saborska većina usporavala vladinu sposobnost da donosi važne odluke. A zna se da je Hrvatskoj vrijeme iznimno važno: do proljeća, kada bi Europska komisija trebala donijeti avis communitaire te odluku o sposobnosti Hrvatske da postane kandidatom za EU, vlada će morati biti odlučna i brza u donošenju mnogih važnih odluka. Malo je vjerojatno da bi to bila u stanju učiniti vlada s minimalnom većinom, sastavljena od mnogo malih i raznorodnih stranaka«, objasnio je naš sugovornik.

Stoga, drži, zemlja bi imala veću korist od velike koalicije koja bi na određeno vrijeme – »godinu ili dvije« – osigurala političku stabilnost i nastavak eurointegracijskoga procesa. Nakon što prođe taj kritični rok odobravanja Hrvatskoj statusa kandidata i početka pregovora o članstvu s EU, dodao je izvor našega lista, mogli bi se raspisati izvanredni

izbori, pa neka birači iznova odluče jesu li za »desni« ili »centristički« put u Europu – ali je važno da se sam taj put u ovome času ne ugrozi.

Upitan što misli o razumljivo podozrivome stavu javnosti prema koaliciji dviju, bar naizgled, politički drastično suprotstavljenih stranaka, naš je sugovornik kazao: »Pa obje tvrde da imaju zajednički strateški cilj – članstvo Hrvatske u EU. Zašto im ne dati priliku da to i dokažu? A nakon što europski put Hrvatske uistinu prestane biti upitan, na izvanrednim izborima ta privremena koalicija mogla bi se razvrgnuti«.

Đapiću veleposlanici ne bi došli

Sazove li sastanak za veleposlanike država EU akreditirane u Zagrebu kako bi ih uvjerio da više nije ustaša, Anto Đapić u najbolju ruku može računati na »drugu diplomatsku ligu«, doznajemo iz diplomatskih krugova.

»Ne« – jasno je odgovorio naš diplomatski izvor na pitanje »bi li se na Đapićev poziv odazvali veleposlanici«. »Netko bi zasigurno došao, jer nije pristojno ignorirati poziv. Ipak, zasigurno bi došli samo niži službenici u veleposlanstvima«. U diplomatskim krugovima atmosfera je dakle takva da ne dopušta ni najmanju sumnju: »Đapiću se ne vjeruje, i točka«.