Vjesnik: 03. 12. 2003.

Koalicija s HDZ-om podijelila vodstvo i članstvo HSS-a

ZAGREB, 2. prosinca – Hrvatska seljačka stranka povući će se u oporbu, ali će u Hrvatskom saboru podržati, manjinsku ili većinsku, vladu mandatara Ive Sanadera. S tim jasno formuliranim prijedlogom, što ga je dan prije – kad je naglo prekinuo daljnje pregovore s HDZ-om – već objavio javnosti, predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić izašao je u utorak popodne i pred članove stranačkog Predsjedništva očekujući njihovu podršku.

Sastanak najužeg vodstva HSS-a protegnuo se do kasnih večernjih sati pa do zaključenja prvog izdanja novina nismo uspjeli saznati što je zaključeno. Ipak, Tomčić može, po svemu sudeći, računati na podršku većeg dijela od 20 članova Predsjedništva. Postoji, istina, i mogućnost da se najuže vodstvo oštro podijeli te da se odluka o tome hoće li stranka koalirati s HDZ-om ili neće prebaci na Glavni odbor, koji bi se u tom slučaju morao sastati već do kraja tjedna.

Iako Tomčić realno može očekivati da mu većina članova Predsjedništva neće okrenuti leđa, to ne znači i da su time otklonjene velike podjele što su izbile u HSS-u najprije zbog vrlo loših izbornih rezultata i traženja krivaca za to, a zatim i zbog Tomčićeve namjere da stranka koalira s izbornim pobjednikom HDZ-om, s čijim je liderom Ivom Sanaderom sredinom prošlog tjedna i otpočeo pregovore.

Suočen s drastičnim podjelama, pa i sukobima u stranci – koje i dalje uporno naziva tek »različitim mišljenjima«, Zlatko Tomčić bio je prinuđen iznenada »otpisati« Sanadera kao mogućeg koalicijskog partnera i okrenuti se spašavanju HSS-a, ali i svoga mjesta u vrhu stranke. Uopće nije pretjerano reći da i raskol ozbiljno prijeti stranci koja će 2004. proslaviti 100 godina osnutka, te da je Tomčićeva pozicija uzdrmanija no ikad unazad pet, šest godina.

O tome svjedoče i informacije prema kojima je »seljačka« baza gotovo razdvojena: sjeverozapadni i dio slavonskih ogranaka HSS-a protive se i koaliranju s HDZ-om i davanju podrške u Saboru Sanaderovoj vladi, dok su članovi HSS-a u dijelu Slavonije i u cijeloj Dalmaciji, ali i u Rijeci zagovornici tješnje suradnje s HDZ-om.

Dodatni je Tomčićev problem što su mu se u dva tabora podijelili i neki od najbližih suradnika. Tako je, prema vrlo pouzdanim informacijama, potpredsjednik stranke i izborni gubitnik Luka Trconić (nije ušao u Sabor) na čelu tabora kojem je mrska ikakva suradnja s HDZ-om, dok član najužeg vodstva HSS-a i »jaki čovjek« iz Dalmacije Ante Markov predvodi drugi tabor.

Ta se dva tabora, unatoč Tomčićevoj »zabrani« komuniciranja s novinarima, već svađaju preko medija upućujući jedni drugima žestoke optužbe, poput onih da »Sanaderu pod skute trče oni kojima su osobni probici i sinekure važniji od stranke«, odnosno da su »protiv HDZ-a stari udbaši koji su stvarali Socijalistički savez dok smo mi osnivali HSS«.

Ivka Bačić