Slobodna Dalmacija: 03. 12. 2003.

ŠEMSO TANKOVIĆ, ZASTUPNIK NACIONALNIH MANJINA

HDZ i SDA su slične stranke

Zašto ste dali podršku HDZ-u i pod kojim uvjetima?

- Polazimo od činjenice da je hrvatski narod dao mandat Sanaderu i nije na manjinskoj zajednici da korigira tu volju. S druge strane, ocjenjujemo da današnji HDZ nije isti kao prije nekoliko godina. On je narodna stranka, baš kao i SDA, po mnogo čemu smo slični. Ivo Sanader je prihvatio naša razmišljanja i nije bilo problema da mu damo podršku.

Je li zahvalna pozicija za predstavnike manjina da odlučuju o formiranju vlade?

- Pazite, ni u kojem slučaju nismo ušli u parlament da sugeriramo daljnji razvoj političke scene u Hrvatskoj. HDZ je najjača stranka, dobili su čitav niz glasova iz drugih stranaka i mi smo se samo uklopili. Ne bih bio posebno sretan ako bih trebao odlučivati hoće li pobijediti lijeva ili desna politička opcija. Hvala Bogu da je Sanader i bez mojega glasa u poziciji da formira većinu.

Biste li podržali HDZ-ovu vladu kad bi u nju ušli predstavnici Hrvatske stranke prava?

- Mislim da je to stvar HDZ-a. Što se nas tiče, postupili bismo jednako. Mislimo da je i HSP izvršio čitav niz kvalitetnih transformacija i nemamo tu nikakvih ograda prema HSP-u.

Mislite li da bi i ostali predstavnici nacionalnih manjina trebali podržati HDZ-ovu vladu?

- Nemam pravo govoriti u ime tih nacionalnih manjina. Ali sad je već evidentno da su gotovo svi dali podršku - s izuzetkom Zdenke Čuhnil. Za Sanaderovu vladu vrlo je dobro što su sve nacionalne manjine eksplicitno ili implicitno dale podršku njegovoj viziji vođenja Hrvatske u idućem mandatu. Mislim da je to korisno jer će u razgovoru s Europom i Amerikom predstavnici HDZ-a moći kazati da i manjinske skupine imaju povjerenja u njih i da su oni moderna, suvremena i kvalitetna politička stranka koja uvodi Hrvatsku u Europu.

Da li i Vi u to vjerujete?

- Ja vjerujem u to.

Očekujete li da će Bošnjaci biti vraćeni u hrvatski Ustav?

- Nas je zadovoljilo očitovanje da su oni spremni to učiniti. Ne očekujemo da će to biti sutra, ni prekosutra, ali ako bude ikakvih modifikacija u hrvatskom Ustavu, nadamo se da će se ispraviti i ta greška počinjena 1997. godine. Tu su i Slovenci jer na ovoj listi zastupam i njihove predstavnike.

T. KLAUŠKI