Slobodna Dalmacija: 03. 12. 2003.

Kako skrojiti vladu?

Vuk ĐURIČIĆ

Nakon "košarice" predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ima tri mogućnosti: koaliranje s HSP-om, osiguravanje minimalne parlamentarne većine ili formiranje manjinske vlade. Koju će realizirati, teško je reći, ali je posve izvjesno da bi rado izbjegao i HSP i formiranje manjinske vlade. Pravaši su ljuti na HDZ i najavljuju da s njima ne kane koalirati, a s druge pak strane Sanader je svjestan da je HSP-ovo sudjelovanje u vladi neprihvatljivo za Europsku uniju, što su ovih dana posve jasno poručili i veleposlanici zemalja članica EU-a akreditirani u Zagrebu. Ma koliko bilo neprihvatljivo miješanje stranih diplomata u unutarnje stvari zemlje, činjenica je da su dijelovi izbornog programa pravaša, koji su, usput rečeno, ovih dana skinuli sa stranačke web stranice, i neka njihova politička stajališta neprihvatljivi za demokratsku i pravnu državu, pa tako i za Hrvatsku. Toga je očito svjestan i predsjednik HDZ-a Sanader, pa stoga i nije čudno što pokušava izbjeći kaoliranje s pravašima.

S druge pak strane, budući da je Ante Đapić posve jasno kazao da oni neće podržati vladu u kojoj neće biti i HSP-ovci, otpada mogućnost da Sanader u Saboru, kao u slučaju Tomčićevih "seljaka", dobije podršku i pravaških zastupnika. A bez podrške prvaša minimalni su izgledi da budući mandatar osigura i najtanju moguću parlamentarnu većinu, a to znači 77 zastupnika. Trenutačno ga podržavaju 73 zastupnika (66 HDZ-ovih, 3 HSLS/DC-ova, 3 zastupnika manjina i Ivo Lončar), a ako ga podrže i 3 HSU-ovca, za minimalnu većinu manjkat će mu još jedan zastupnik. Kako po svemu sudeći ne može računati na podršku zastupnika srpske nacionalne manjine, postoji mogućnost da Sanadera, što bi bilo veliko iznenađenje, podrži zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Ako ga Radin ne podrži, onda će HDZ-ovci pokušati "pronaći" drugog zastupnika koji bi im osigurao minimalnu saborsku većinu. A ako ni u tome ne uspiju, Sanaderu onda jedino preostaje formiranje manjinske vlade.

Sve u svemu, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je na velikim mukama, želi preuzeti vlast i formirati stabilnu vladu, ali izgledi za to su mu iz dana u dan sve manji. Nova vlada će, bez obzira na to hoće li biti manjinska ili većinska uz prevagu jednog ili najviše dva zastupnika, biti nestabilna i mogla bi se "poskliznuti" već na prvom ozbiljnijem pitanju, recimo novim haaškim optužnicama.