Večernji list: 03. 12. 2003.

DIPLOMACIJA: NJEMAČKI VELEPOSLANIK WEISS NE VJERUJE ANTI ĐAPIĆU

Nema u EU ni ako HSP izvana podupre vladu

"Vrijedi li Vaša riječ koju ste jučer izbrisali s weba, ili ona prema partnerima?"

"Hrvatska može zaboraviti na Europsku uniju ne samo ako HSP uđe u vladu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nego i ako njegovu manjinsku vladu izvana podupre", rekao nam je preksinoć, nakon što je Sanader objavio da nastavlja pregovore s HSP-om, diplomatski izvor jedne od država članica EU. S takvim je stavom upoznat Sanader, a i čelnik HSP-a Anto Đapić, tvrdi naš izvor.

Đapić je na svoj dopis, koji je prekjučer razaslao veleposlanicima koji zemlje europske petnaestorice zastupaju u Hrvatskoj, jučer već dobio iznimno otvoren i jasan odgovor veleposlanika Savezne Republike Njemačke Gebharda Weissa. Đapiću Nijemci ne vjeruju, a razlog je taj da je mandate u Saboru HSP osvojio na temelju svoje "brižljivo uobličene i jednoznačno usmjerene izborne platforme", nazvane "Vizija nove Hrvatske", koja se razlikuje od programa naznačena u dopisu veleposlanicima.

- Koja riječ vrijedi? Vaša dosadašnja, kojom ste se trudili oko naklonosti birača i koju ste jučer izbrisali s web stranice HSP-a? Ili Vaša nova riječ, kojom se trudite oko mogućih koalicijskih partnera? Kako mogu, ako ukidate svoju prijašnju riječ, kojom ste pridobili biračke glasove, danas vjerovati Vašim novim riječima? - pita Weiss Đapića u svojemu odgovoru. U toj dvojbi Weiss je odlučio povjerovati "Viziji nove Hrvatske" jer su to "temeljna stajališta koja je stranka formalno donijela". Svoj odgovor on zaključuje riječima kako "dvoji bi li za ubrzavanje puta Hrvatske u EU koristilo djelovanje" prema HSP-ovu izbornome programu. U HSP-u su nam rekli da nisu dobili odgovor njemačkoga veleposlanika.

Stojan de Prato

HDZ bez komentara

S obzirom na to da do zaključenja ovog izdanja HDZ nije reagirao na poruke veleposlanika, moglo bi se zaključiti da ne mijenja svoj stav da ne komentiraju izjave veleposlanika EU. Podsjetimo, glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, za nedavnog je istupa talijanskog veleposlanika kazao da su veleposlanici u svom djelovanju autonomni, te da bi bilo neprimjereno komentirati njihove izjave.