Slobodna Dalmacija: 04. 12. 2003.

ZBOG SUMNJA ZA PRIMANJE MITA, REAGIRAO SPLITSKI TRGOVAČKI SUD

Smijenjena Blanka Tuđen-Mazuth

DUGI RAT - Trgovački sud u Splitu smijenio je Blanku Tuđen-Mazuth s dužnosti stečajne upraviteljice tvrtke "Dalmacija" iz Dugog Rata i za stečajnog upravitelja imenovao Vedrana Šeparovića. Sud je Damira Ćudinu razriješio dužnosti stečajnog suca za tu tvrtku i za novoga imenovao Antu Čapkuna, a donio je i odluku o privremenoj mjeri zabrane daljnjeg rušenja i otuđenja imovine dugoratske tvornice ferolegura. Policija je u utorak popodne ušla u krug poduzeća kako bi zaštitila imovinu i osigurala provođenje tih odluka.

Ozren Matijašević, dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata, koji je u srijedu sazvao konferenciju za novinare pred ulazom u tvrtku, obavijestio ih je o tome, dodavši da je zbog ulaska policije otkazan obilazak tvornice. O situaciji u "Dalmaciji" pred četrdesetak bivših radnika uz tvorničku rampu govorio je i Ivan Vulić, predstavnik 161 radnika vjerovnika.

Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo primanja mita, podsjetimo, tražeći od Branka Roglića, vlasnika grupacije "Orbico" i vanjskog savjetnika predsjednika Stjepana Mesića, 300.000 eura radi pogodovanja u prodaji tvrtkinih prostora, pritvoreni su Blanka Tuđen-Mazuth, njezin pomoćnik Neno Banić i vanjski financijski revizor mr. Milan Buljan, a sudac Damir Ćudina, kojeg se na prijedlog USKOKA tereti za isto kazneno djelo, teško je bolestan, pa je upitno njegovo procesuiranje. Stečaj nad "Dalmacijom" otvoren je u rujnu 2001., a Tuđen-Mazuth je bila upraviteljica od veljače ove godine.

Ozren Matijašević zatražio je žurno sazivanje Skupštine vjerovnika kako bi se donijela odluka o daljnjem tijeku stečaja. U slučaju odluke o raspremi tvornice, sindikalist traži da se pri demontaži angažiraju bivši radnici. On se ogradio od izjava pojedinaca iz HUS-a da se stečaj "Dalmacije" vodi po zakonu i u interesu radnika.

— Unatoč nepovoljnim odredbama Stečajnog zakona, tražimo da se od prodaje imovine namire radnici, kojima je do sada isplaćeno 30-ak posto potraživanja. Prodaju treba obavljati zakonito, a od Trgovačkog suda očekujem da objektivno uoči i detektira sve nezakonitosti u poduzeću prije i tijekom stečaja i o tome izvijesti Državno odvjetništvo i policiju. Nitko ne smije biti amnestiran — naglasio je Matijašević.

Ivan Vulić je rekao da je Trgovački sud poništio sve odluke suca Ćudine od 3. studenoga, te da je Županijsko državno odvjetništvo donijelo odluku o interventnom zaustavljanju rušenja. Iako je Tuđen-Mazuth, koja je privedena u petak, u pritvoru, i u ponedjeljak se rušila tvornica, upozorio je Vulić.

— Da ne bi izbili radnički sukobi unutar tvornice, policija nam brani ulaz. Blankina "nedodirljivost" i stvarna moć, čak i iz zatvora, odakle je upravljala rušenjem, bila je vidljiva u subotu kada se u tvornici miniralo. Na ovakav se način organizirani kriminal i okorjeli zatvorski razbojnici i kriminalci izruguju s pravnom državom — optužio je Vulić.

— Nitko od nas neće u penziju s punim radnim stažem. Skrivenom akcijom policije i USKOKA razbijen je jedan organizirani korupcijski horizontalni lanac, ali ne i vertikala korupcije. "Super Blanka" će pred zakonom odgovarati zbog mita, ali ne znamo hoće li odgovarati i zbog protuzakonitog rušenja i rasprodaje imovine. HUS-ov sindikalist, harambaša Jozo Marić laže i obmanjuje da se stečaj "Dalmacije" odvijao po zakonu - istaknuo je Vulić. On je pozvao Vladu da što prije proda "ostatke ostataka Dalmacije" kako bi se obnovila proizvodna infrastruktura i pokrenula proizvodnja da radnici imaju od čega živjeti.

Igor CAKTAŠ