Vjesnik: 04. 12. 2003.

Predsjednik Mesić uređivačku politiku Jutarnjeg lista nazvao smećem

ZAGREB, 3. prosinca - Predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je uređivačku politiku Jutarnjeg lista nazvao smećem. »S onim naslovom i onom fotografijom, to može biti samo smeće«, prokomentirao je naslovnu stranicu Jutarnjeg lista od srijede Mesić. Naime, na toj se naslovnici nalazi fotografija predsjednika Mesića i libijskog predsjednika Moamera Gadafija prilikom Mesićeva službenog posjeta Libiji, a naslov je »Tajna provizije za Gadafijevu naftu«.

U tekstu se spominje kako je Hrvatska navodno prekršila Međunarodnu konvenciju protiv korupcije jer se prema toj konvenciji, koju je potpisala i Hrvatska, izričito kriminaliziraju isplate provizije između državnih kompanija, a tvrdi se da je Ina platila posredničku proviziju.

Komentirajući naslovnicu Mesić se obrušio na uređivačku politiku Jutarnjeg lista, a ne na novinara, napomenuvši kako je oprema teksta uređivačka politika lista.

»Ne znam u čiju su se politiku uključili vlasnici i urednici Jutarnjeg lista, no to je jedan bezobrazluk, i to svjetski bezobrazluk«, naglasio je predsjednik. Također je rekao kako je gnusno da jedne novine mogu na takav način nastupati pred hrvatskom publikom.

»Ono što sam ja učinio u Libiji je pitanje angažiranja hrvatskih poduzeća u Libiji jer im se tamo otvara prostor za nova koncesijska polja i za angažiranje drugih tvrtki«, izjavio je Mesić te dodao kako on ne može pregovarati o poslovnim pothvatima, jer to nije dio njegovog posla.

N. Z.