Slobodna Dalmacija: 04. 12. 2003.

RAČANOVA VLADA JOŠ U DVOJBAMA:

Pokazati imovinske kartice ili ne?

ZAGREB - Hoće li ministri koalicijske vlade na kraju mandata predati imovinske kartice, trebalo bi se znati nakon sutrašnje Vladine sjednice. Po sadašnjim propisima, naime, ministri to ne moraju učiniti jer nema nadležnog tijela koje bi to od ministara tražilo i prikupilo.

Sabor je, naime, pri kraju svog mandata donio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti koji je stavio izvan snake neke odredbe iz Zakona o pravima i obvezama javnih dužnosnika, među kojima i odredbu o imovinskim karticama. Sukladno odredbama novog Zakona, Sabor mora imenovati posebno povjerenstvo koje će biti nadležno za imovinska pitanja dužnosnika. Do imenovanja toga povjerenstva prazninu u propisima može se popuniti jedino ako premijer Račan u dogovoru s ministrom odluči predati nove kartice bez obzira što nema zakonske obveze. A javnosti je već poznato da su na dužnost stigli, primjerice, premijer Račan s nešto dionica, vlasništvom stana u Zagrebu, te suvlasništvom u vikendicama na Braču i pored Kupe.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić prije četiri godine je prijavio vlasništvo stana u Zagrebu, suvlasništvo u kući u rodnoj Baškoj Vodi, štednju i kredit, a jedini je prijavio i kolekciju umjetničkih slika. Potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Željka Antunović prijavila je stan u Zagrebu, zemljište u Kravarskom i suvlasnički dio zemljišta u Tučepima. Potpredsjednik Slavko Linić je prema imovinskoj kartici prije četiri godine bio najsiromašniji član Račanova kabineta, jer je u karticu upisao samo plaću od 12.000 kuna.

Jednako je imovinski loše stajao i ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić, na čijoj je imovinskoj kartici bila upisana srušena kuća i nerazminirano zemljište u Vukovaru, 82 dionice Fonda, a adresa mu je bio zagrebački hotel Internacional u kojem su dugo boravili prognanici iz Vukovara.

Ako je suditi po imovinskim karticama, najimućniji ministar je ministar obnove Radimir Čačić. Čačić je u imovinskoj kartici precizno naveo dioničke udjele u desetak tvrtki, stanove u Zagrebu i Dubrovniku, apartman u Kranjskoj Gori, suvlasništvo u seoskom imanju. Ministar financija Mato Crkvenac prijavio je štednju u bankama, vlasništvo dviju tvrtki i suvlasništvo stana u Zagrebu.Iz imovinskih kartica koje su popunjene prije četiri godine — može se zaključiti da su ministri Račanove Vlade uglavnom živjeli od svojih plaća, a tek ih je manji dio imao i dodatne prihode. Dobar broj ministara upisao se i u dioničare, glavnina je imala u vlasništvu nekretnine, manji broj vlastita poduzeća, veći vikendice, i aktom se tada pohvalio samo ministar Fižulić koji je imao i najbolji automobil među ministrima-prestižnog jaguara IX JR6 naspram Crkvenčeva golfa iz 1991. godine.

Olga RAMLJAK