Slobodna Dalmacija: 05. 12. 2003.

CIJELI NIZ KANDIDATA KOJI SU OSVOJILI ZASTUPNIČKE MANDATE IPAK NEĆE UĆI U SABOR

Kadrovi s klupe za rezervne igrače

ZAGREB - Kako to obično biva, tako će i nakon ovih izbora, čiji su konačni rezultati objavljeni u četvrtak, velik broj zvučnih imena koja su osvojila saborski mandat otići na neku od izvršnih funkcija, od vlade do javnih poduzeća, ustanova, medija ..., a u Sabor će umjesto njih ući javnosti manje-više posve anonimne osobe. S prvom konstituirajućom sjedicom parlamenta i polaganjem prisege znat ćemo hoće li i svi sportaši i estradnjaci doista ostati u Saboru ili su pak u izbornoj kampanji poslužili samo kao "zečevi" za prikupljanje glasova.

Već sad se zna da će uglavnom cijelo HDZ-ovo Predsjedništvo, osim Vladimira Šeksa koji želi biti predsjednik Sabora, otići u vladu i zamijeniti saborske klupe foteljama u Banskim dvorima, a ima i onih u opoziciji koji poput, primjerice, Ivana Jakovčića ne žele na Markov trg, nego će i dalje ostati samo župan. Najviše rotacije bit će na listama HDZ-a, baš kao što je to u proteklome mandatu bilo na pobjedničkim listama SDP-a, HSLS-a i HSS-a, kad su vodeći stranački kadrovi otišli na izvršne dužnosti, a u Saboru ih zamijenili nižerangirani političari koji, tek uz časne iznimke, nisu ostavili dubljega traga u radu parlamenta.

Budući da se očekuje da će Ivo Sanader biti novi premijer, a kao potencijalni ministri spominju se Luka Bebić i Dubravka Šuica, u 10. izbornoj jedinici s HDZ-ove liste u Sabor bi mogli ući Kajo Bućan, Kruno Peronja i Lucija Čikeš. Iako je bilo govora da će Božidar Kalmeta ostati samo gradonačelnik po vlastitoj želji, čini se da će ipak i on u Sabor ili na neku drugu funkciju, ali bi se lista u 9. izbornoj jedinici mogla pomaknuti za jedno mjesto postane li bliski Sanaderov suradnik Darko Milinović novi ministar zdravstva. U tom bi slučaju zastupnik postao vodički gradonačelnik Rade Ivas.

Poznato je da će u istoj izbornoj jedinici umjesto Ivice Maštruka, savjetnika predsjednika Mesića, u saborske klupe iz redova HNS-a otići hrvatski branitelj Željko Kurtov-Buš. U prvoj zagrebačkoj jedinici umjesto Jadranke Kosor u Sabor će ući šesti s liste Marko Širac. U Vladu će i Andrija Hebrang, a umjesto njega u Sabor Zdravko Mikotić. Ako Sanader odluči policiju dati Ivanu Jarnjaku, njegovo mjesto u Saboru pripast će Tomislavu Kezelju, a mjesto Ivana Šukera, koji će postati potpredsjednik vlade ili ministar financija, zauzet će Željko Krapljan. U Sabor neće ni Miomir Žužul, budući ministar vanjskih poslova, a zamijenit će ga anonimni Vlado Jelkovac. Pravaša Velimira Kvesića, koji će ostati gradonačelnik, zamijenit će Pejo Trgovčević...

Budući da su im propale izvršne funkcije, u Saboru će zato ostati jake opozicijske snage, od lidera SDP-a Ivice Račana, HSS-a Zlatka Tomčića i HNS-a Vesne Pusić, do Radimira Čačića, Željke Antunović i gotovo svih ostalih Račanovih ministara, pa izgleda i Neven Mimica, koji je kao nezavisni kandidat bio treći na listi SDP-a u 10. izbornoj jedinici i koji je u vrijeme bivše HDZ-ove vlasti Hrvatsku uspješno uveo u WTO, a za vrijeme Račanove vlade figurirao kao jedan od najuspješnijih ministara približivši Hrvatsku europskim integracijama.

A. BELAK-KRILE