Večernji list: 05. 12. 2003.

RH-HAAG: PIERRE-RICHARD PROSPER

HDZ mora uhititi Gotovinu

Prosper: Probleme ne smiju praviti nekolicina čijoj je političkoj opciji istekao rok

Američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper najavio je u srijedu navečer u Banjoj Luci da će nakon božićnih blagdana posjetiti Hrvatsku i "novoj vladi jasno staviti do znanja da nije u njezinu interesu opstruirati suradnju s Haaškim sudom". Odgovarajući na novinarsko pitanje postoje li strahovanja da bi nova hrvatska vlada na čelu s HDZ-om mogla opstruirati suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, Prosper je kazao da je Hrvatska na dobrome putu prema ulasku u Europsku uniju te da "prepreke na tome putu ne bi smjela praviti nekolicina čijoj je političkoj opciji istekao rok uporabe".

- Novim hrvatskim vlastima kazat ćemo da ne smiju svojim građanima onemogućiti ulazak u Europu - rekao je Prosper. Veleposlanik je svoje obraćanje novinarima rezimirao tvrdnjom da politička vodstva u regiji imaju jednostavne zadatke koje moraju ispuniti: Hrvatska mora uhititi umirovljenoga generala Antu Gotovinu i izručiti ga Haaškom sudu, Srbija i Crna Gora moraju uhititi i izručiti generala Ratka Mladića, a Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, Radovana Karadžića.

Za posljednjeg posjeta Hrvatskoj američki veleposlanik za ratne zločine objavio je da je SAD raspisao nagradu od pet milijuna dolara za informaciju koja će dovesti do uhićenja Ante Gotovine. (H, V. L.)

Sanader se zauzimao za suradnju s Haagom

S obzirom na to da u ponedjeljak šef HDZ-a Ivo Sanader odlazi na konzultacije s predsjednikom države Stjepanom Mesićem te da u toj stranci očekuju da će dobiti mandat za sastav nove vlade, hadezeovci su se jučer, a tako će biti i do ponedjeljka, suzdržali svakog komentara. No, dobro je poznato da se HDZ zauzima za suradnju s Haaškim tribunalom te da je to, uostalom, dio i njihova izbornog programa.Suradnja s Haagom samo je jedan od načina na koji hadezeovci iskazuju želju za dobrim odnosima s međunarodnom zajednicom. Podsjetimo, međutim, da su hadezeovci protiv svih pokušaja, pa i u optužnicama iz Haaga, revizije povijesti, konkretno Domovinskog rata. (D. Đ.)