Novi list: 05. 12. 2003.

Kakva Sanaderova vlada

Piše: Jelena Lovrić

Vanjskom potporom, zasad ne i potpisom, predstavnik talijanske manjine Furio Radin osigurao je Sanaderu parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje nove vlade. Budući premijer sada ima kompletiran paket podrške s kojim će u ponedjeljak pred Mesića. Povjeravanje mandata za sastavljanje nove vlade sada samo treba formalizirati.

Sanader može složiti vrlo homogenu, gotovo jednostranačku vladu. To znači da će biti pošteđen muka, natezanja i svađa, kakve je hrvatskoj javnosti u protekle četiri godine demonstrirala Račanova koalicija. HDZ će u novoj vlasti biti apsolutni gazda i provodit će se njegova politika. Istina, za podršku u Saboru Sanader je umirovljenicima i manjinama podijelio velika, skupa i dosadašnjem HDZ-u sasvim strana obećanja. Ali zato vlast neće morati dijeliti, niti se s partnerima beskrajno nadmudrivati. Budišin i Granićev ostatak ostataka neće mu praviti probleme. Nema više prijetnje da bi Budiša mogao porušiti figure i dići se od stola kad stignu haške optužnice, kako je to dosad radio i kako je najavljivao da bi opet mogao postupiti. Stabilna vlada vrlo je važna u teškim danima koji Hrvatsku čekaju. Kompaktna je vlada važna i da se ne gubi vrijeme uzalud.

Postoji, međutim, strah da će vlada teško vladati jer će raspoloživa većina u parlamentu biti tanka. Većina koju je HDZ dosad uspio osigurati nije komotna i vjerojatno će se stalno iznova morati okupljati. To ne mora biti loše, jer će vladu obavezivati da pred parlament dolazi dobro pripremljena, ali može biti naporno. Lija Šeks, kao vjerojatni šef Sabora, trebat će svu svoju vještinu da lobiranjem na sve strane Sanaderu osigura normalno funkcioniranje. Iako formalno idu u opoziciju, Tomčićevi Seljaci sigurno će vladi pružati tiho savezništvo. HDZ ih je obavezao obećanjem da njihove kadrove u vlasti i pri vlasti neće smjenjivati. Navodno će na mjestima pomoćnika ministara i direktora ostati oko stotinjak Tomčićevih momaka.

I u ostalim strankama dosadašnje vlasti Sanader bi također mogao imati prešutnu podršku, a ne žestoku opoziciju, posebno na pitanjima koja se tiču ukapčanja Hrvatske u Europu. Čačić je prema HDZ-u postao vrlo suradnički raspoložen. Račan će se, navodno, posvetiti konsolidiranju i podmlađivanju stranke, pa ne treba ni od njega očekivati neku oštriju kontru. Nije to u SDP-ovoj prirodi bilo ni dosad. Osim toga, iako i HDZ i SDP složno tvrde da im velika koalicija nije ni u primisli, naredno će se razdoblje, mjereno mjesecima, po svemu sudeći iskoristiti za utiranje puta takvoj opciji.

Kao žestoka opozicija prema Sanaderu mogao bi nastupati samo uvrijeđeni i odbačeni HSP. Ali u to je teško vjerovati, jer će ta stranka idućih mjeseci, radi vlastite budućnosti, morati pokazivati da nije onako crna kako se to vani misli. Kao oštra opozicija već nastupa i Damir Kajin, jedan od dosad najboljih saborskih zastupnika. Uvijek je kontra HDZ-a nastupao kao britva, ali radi vlastite uvjerljivosti sada bi se ipak morao čuvati njegova preuranjenog diskvalificiranja.

Hoće li novi premijer biti izložen mukama nestabilne većine – to prije svega zavisi od toga hoće li njegova vlada, i ukupna vlast, pokazati sposobnost privlačenja i okupljanja. Čini se da Sanader nije sasvim bez tih kvaliteta. Naravno, jedan je magnetizam dok se obećanja dijele – šator se pobjednika, kaže Mesić, uvijek brzo napuni – a drugačije će stvari funkcionirati kad ih bude trebalo realizirati.