Vjesnik: 05. 12. 2003.

Novi razgovori Sanadera i Đapića idući tjedan

ZAGREB, 4. prosinca – Početkom idućeg tjedna obnovit će se razgovori između HDZ-a i HSP-a iako još nije precizno određen dan, doznaje Vjesnik iz krugova tih dviju stranaka.

Naime, nakon HSS-ova odbijanja da uđe u koaliciju s HDZ-om, predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Ivo Sanader izjavio je da će nastaviti pregovarati s HSP-om. Iako je Sanader najprije odbacio mogućnost koaliranja s HSP-om opravdavajući to činjenicom da je iz nekih europskih zemalja odaslana poruka da HSP nije poželjan partner u Vladi, Tomčićevim odlaskom u »konstruktivnu oporbu« HDZ se ponovo okrenuo HSP-u. Pravaši su, međutim, poručili da neće podržati Sanaderovu vladu te kako Sanader na krivi način »krpa« vladajuću koaliciju i da ne žele sudjelovati u Vladi u kojoj će biti predstavnici SDSS-a.

No, kockice u mozaiku slaganja Vlade nisu uopće do kraja posložene tako da se otvara drugi krug razgovora između HDZ-a i HSP-a, a inicijativa je stigla iz Sanaderove stranke. Uostalom, čelnik pravaša Anto Đapić javno je kazao da njegova stranka sigurno neće zvati HDZ, a ako ih HDZ pozove na razgovor, oni će se odazvati, ali je malo vjerojatno da će ući u Vladu. Postoje i naznake da među nekim europskim državama koje su bile suzdržane kad je riječ o HSP-ovu sudjelovanju u Vladi, dolazi do zaokreta. Doznajemo i kako nije točno da su ključne članice Europske unije imale jedinstven stav kojim se odbacuje HSP-ov ulazak u Vladu. Naprotiv, mišljenja o tome bila su podijeljena, a o svemu će se više znati idućih dana.

Da se na hrvatskoj političkoj sceni trenutačno događaju nepredvidive situacije, potvrđuje nam i informacija kako će se ovih dana čelnici HSP-a sastati s čelnicima čak dviju stranaka lijeve orijentacije koje su bile sastavni dio šesteročlane koalicije na izborima 2000.

Andrea Latinović