Vjesnik: 05. 12. 2003.

Domino-efekt bi mogao isprovocirati lokalne izbore

Analitičari dobro procjenjuju da bi kriza lokalne, županijske vlasti mogla nastati kada bi, primjerice, Vesna Pusić i Ivica Račan odlučili da se HNS i SDP povuku iz lokalnih koalicija s HSS-om. To bi dovelo do novih koalicija ili do izvanrednih izbora / Dosadašnja lokalna koaliranja na ovim su prostorima često bila nepredvidljiva, a zbog pragmatičnih političkih interesa nerijetko su graničila i s nemogućim

ZAGREB, 4. prosinca – »Nakon što smo trijumfirali na parlamentarnim izborima, zahvaljujući domino-efektu mogli bismo osvojiti i vlast u Zagrebu«, rekao je nekoliko dana nakon izbora visoki HDZ-ov dužnosnik. S druge strane, HSS-ovci koji su se usprotivili državnom koaliranju s HDZ-om boje se da bi se u slučaju takve koalicije urušila mreža lokalne vlasti u kojoj HSS uvjerljivo vodi u odnosu na ostale stranke.

U jeku javne prepirke s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, tamošnji se SDP-ovci pitaju: Ima li Čehok uopće moralno pravo biti gradonačelnik, kad je za njega na proteklim izborima glasalo tek tri tisuće građana. Stotinjak kilometara jugozapadno, karlovački su HDZ-ovci, osokoljeni uvjerljivom pobjedom te stranke u njihovoj županiji, ustvrdili da su građani nezadovoljni gradskom vlašću SDP-a i koalicije.

Hoće li se rezultati parlamentarnih izbora, pobjeda HDZ-a i eventualna poslijeizborna koaliranja odraziti na lokalnu samoupravu i funkcioniranje tamošnjih vladajućih koalicija? Mogu li se, nakon konstituiranja petog saziva Hrvatskog sabora i imenovanja nove vlade, prema spomenutom domino-efektu urušavati trenutačno vladajuće lokalne koalicije u općinama, gradovima i županijama? I na taj način isprovocirati lokalni izbori?

Iako iz HSS-a najavljuju da neće sudjelovati u HDZ-ovoj vladi, nego će je samo podržati u Saboru, moguće su negativne reakcije njihovih dosadašnjih koalicijskih partnera. Stoga ovdašnji analitičari dobro procjenjuju da bi kriza lokalne, županijske vlasti mogla nastati kada bi, primjerice, Vesna Pusić i Ivica Račan odlučili da se HNS i SDP povuku iz lokalnih koalicija s HSS-om. To bi dovelo ili do novih koalicija ili do izvanrednih izbora, čime bi se uspostavili novi omjeri snaga.

Dosadašnja lokalna koaliranja, istina, na ovim su prostorima često bila nepredvidljiva, a zbog pragmatičnih političkih interesa nerijetko graničila i s nemogućim.

Tako je, na primjer, lani u Vukovaru uspostavljena neformalna koalicija HDZ-a i SDSS-a. Ostat će upamćeno da je nakon toga HSP žestoko optuživao HDZ za »izdaju«, nakon čega Glavni stan HSP-a donosi odluku o raskidu svih koalicija te stranke s HDZ-om u županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Nešto kasnije SDSS je podržao HDZ i u Šibensko-kninskoj županiji kod izglasavanja proračuna za 2003. godinu čime je izbjegnut Vladin povjerenik i opasnost od prijevremenih izbora. Proračun je tada, podsjetimo, prošao s minimalna 22 glasa, i to s 19 HDZ-ovih i tri SDSS-ova.

No nisu s HDZ-ovcima koalirale samo stranke desne orijentacije. Koliko god to graničilo s nevjerojatnim, činjenice govore da je HNS koalirao s HDZ-om u Ivancu i u Vrgorcu, a SDP s HDZ-om u Zlatar Bistrici, isključivši iz toga HSS. Prije nego što je koalirao s IDS-om u VII. izbornoj jedinici, SDP je u gradu Puli bio u interesnom braku s Delbiancovim IDF-om, ne bi li na taj način skinuo s vlasti IDS. Prošlost, dakle, govori da je u politici sve moguće i da je brak iz računa, unatoč moralnoj upitnosti, sasvim legitiman.

Milan Jelovac