Vjesnik: 05. 12. 2003.

Iduće godine država vraća 17,5 milijardi kuna duga

Glavnina duga dolazi na naplatu u drugom polugodištu – polovica na naplatu dospijeva u trećem, a četvrtina u četvrtom tromjesečju / Prema nacrtu proračuna za 2004. koji Račanova vlada ostavlja nasljednicima, prihodi proračuna trebali bi, bez privatizacijskih prihoda, iznositi 81 milijardu kuna, četiri milijarde više nego u ovoj godini

ZAGREB, 4. prosinca – Vlada je u četvrtak na zatvorenoj sjednici donijela odluku o rasporedu rashoda i izdataka državnih tijela i drugih korisnika proračuna u prvom tromjesečju 2004. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o ukupno 18 milijardi kuna rashoda. Inače, prema nacrtu proračuna za 2004. koji će Račanova vlada ostaviti nasljednicima, prihodi državnog proračuna trebali bi, bez privatizacijskih prihoda, iznositi 81 milijardu kuna, četiri milijarde više nego u ovoj godini.

To predviđanje Ministarstva financija temelji se, naravno, na pretpostavci da neće biti znatnijih promjena u poreznom sustavu, te na procjeni da će gospodarski rast iznositi tri do četiri posto, uz oko dva posto inflacije. Proračunski deficit, koji će u ovoj godini umjesto prvotno predviđenih pet iznositi najviše 4,6 posto, dogodine bi trebao biti između tri i četiri posto bruto domaćeg proizvoda.

Iz državnog proračuna u sljedećoj se godini treba vratiti ukupno oko 17,5 milijardi kuna na ime javnog duga. Glavnina duga dolazi na naplatu u drugom polugodištu. Točnije, polovica tog iznosa dospijeva na naplatu u trećem, a četvrtina u četvrtom kvartalu, tvrdi visoki dužnosnik Ministarstva financija demantirajući neke gospodarske stratege HDZ-a koji su govorili da će jedan od najvećih problema s kojima će se nova vlada suočiti na samom početku mandata biti otplata velikih iznosa u prvom polugodištu 2004. Glavnica domaćeg duga koja će se vraćati u 2004. iznosi 8,6 milijardi kuna, a inozemnog 4,9 milijardi kuna, dok kamate ukupno iznose oko četiri milijarde kuna. U prvoj polovici godine, točnije 31. siječnja, na naplatu stiže 100 milijuna dolara vezanih za Londonski i Pariški klub, a u Ministarstvu financija tvrde da je za to već rezerviran novac, odnosno da upravo zbog te otplate nije potrošena druga tranša SAL-a koja iznosi 100 milijuna dolara.

Nakon toga, do 31. srpnja nema ni jedne veće otplate inozemnog duga, tvrde u Ministarstvu financija. U srpnju na naplatu dolazi i oko milijardu i pol kuna obveznica koje je država izdala 2000. zbog sanacije sustava zdravstvenog osiguranja. Potkraj godine, točnije 20. prosinca, na naplatu stižu tzv. samuraj obveznice (300 milijuna dolara odnosno 25 milijardi jena) koje je su izdane 1999. godine, u vrijeme ministra financija Borislava Škegre.

Sanja Kapetanić