Slobodna Dalmacija: 05. 12. 2003.

REAKCIJE IZ VELEPOSLANSTAVA NAKON VIJESTI PO KOJOJ NAVODNO NAJUTJECAJNIJI IZ EU-a TRAŽE KOALICIJU DVIJU NAJJAČIH STRANAKA

Europa ne traži koaliciju HDZ-a i SDP-a

ZAGREB - Na vijesti po kojima, navodno, "najutjecajniji iz EU-a traže koaliciju HDZ-a i SDP-a", obratili smo se nekim veleposlanstvima u Zagrebu kako bi nam potvrdili ili demantirali takvu eventualnu poruku. U njemačkom veleposlanstvu dobili smo odgovor da oni "nisu tražili koaliciju HDZ-a i SDP-a", ali su dodali da smatraju kako se "takva koalicija ne bi negativno odrazila na hrvatsku vanjsku politiku i percepciju Hrvatske u Europi".

Na pitanje podržavaju li ili sugeriraju takav prijedlog sastavljanja hrvatske vlade, dobili smo odgovor i iz španjolskog veleposlanstva: Striktno poštujući suverenu odluku predstavnika koje je izabrao hrvatski narod, ne možemo ulaziti u ocjenjivanje nekakve hipoteze koja nije potvrđena - kažu u španjolskom veleposlanstvu. U većini ostalih europskih veleposlanstava dobili smo slične odgovore. Nitko ne preuzima na sebe autorstvo navodne diplomatske poruke o koaliciji HDZ-a i SDP-a, ocjenjujući tu mogućnost tek legitimnom i za njih nespornom "ako do nje uopće dođe".

Vrlo znakovit odgovor dobili smo od jednog niže rangiranog europskog diplomata: "Tražite od mog šefa da vam potvrdi novinski tekst? Nasmijao sam se pročitavši da Hrvatska od EK na proljeće čeka ’avis communitaire’. Taj izraz ne postoji. Avis je mišljenje EK, a autor to brka s pojmom acquis communitaire. Za efekt uvjerljivosti treba biti barem dobro informiran" - kazao nam je ovaj diplomat.

Š. SELIMOVIĆ