Večernji list: 06. 12. 2003.

PRIBLIŽAVANJE - PREDSJEDNIK HSP-A JUČER SE SASTAO S PREMIJEROM I PREDSJEDNIKOM SDP-A

Račan i Đapić dogovorili oporbenu suradnju u Saboru

S HDZ-om trenutačno komuniciramo samo preko "časnika za vezu"- kaže Đapić

Je li šef HSP-a Anto Đapić jučerašnjim poduljim sastankom s prvim esdepeovcem i premijerom Račanom samo nastojao podići svoju cijenu kod budućeg mandatara Ive Sanadera, ili je pripremao teren za suradnju s Račanovom strankom u oporbi? Đapićev javni iskaz novinarima išao bi prema ovoj drugoj varijatni. Nakon što je jučer više od sat vremena "srdačno i otvoreno", kako napominje, pričao s Račanom u Banskim dvorima, Đapić kaže: - 99 posto je sigurno da ćemo biti u oporbi, ali nikad ne reci nikad. S HDZ-om trenutačno komuniciramo samo preko "časnika za vezu".

HSP neće podržati HDZ

No, Đapić već sad tvrdi da pravaši neće podići ruku za Sanaderovu vladu, a u parlamentu će je podržavati kao i Račanovu, ovisno o tome jesu li njezini prijedlozi na tragu HSP-ovih uvjerenja. Đapić je jučer priznao da je i SDP-ovo, te Račanovo držanje u protekle četiri godine pomoglo da se njegova stranka jače afirmira u Saboru.

- Nadam se da će HDZ zadržati barem tu razinu demokratičnosti - dodao je šef HSP-a.

Nakon što je HSP javno zamjerio Mesiću, Račanu i Piculi što nisu stali "u obranu Ustava" kad su se strani veleposlanici umiješali u unutarnje odnose kritizirajući HSP, ne iznenađuje što je i Đapić tu temu otvorio s Račanom.

- Djelomično sam ostao pri tom stavu, a dobio sam i neke pozitivne informacije vezane za Račanov stav o tom pitanju - rekao je Đapić, ne baš sasvim jasno jer se, kaže, dogovorio s premijerom da detalje ne iznose u javnost.

No dodao je također kako ima informacije da neke europske zemlje mijenjaju mišljenje o HSP-u, ne želeći potvrditi da je možda riječ o Francuskoj.

Račan je jučer obećao Đapiću da će SDP podržati HSP-ove prijedloge zakona o prijenosu vlasti, kao i o osnivanju etičkog povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

U HDZ-u bez komentara

Na pitanje novinara zašto SDP nije te prijedloge podržao već u ovom mandatu, Đapić kaže kako mu je Račan protumačio da su se tome protivili drugi članovi koalicije. I prvi haespeovac pod povećalom prati posljednje poteze vlade na odlasku, pa je Račana pitao o jamstvu od 500 milijuna kuna HŽ-u, te o prodaji četiriju poduzeća iz sastava IPK Osijeka. Račanovim je odgovorima očito bio zadovoljan, iako je napomenuo da mu "zvuči čudno" što se neprofitabilne tvrtke iz sastava IPK Osijeka nude radnicima. U HDZ-u nisu željeli komentirati sastanak. Glasnogovornik HDZ-a samo nam je kazao da su "takvi susreti legitimno i autonomno pravo predsjednika stranaka"

Deana Knežević