Feral Tribune: 06. 12. 2003.

ĐAPIĆA U LEPOGLAVU!

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader morat će radi sebe, svoje političke stranke i svojih političkih prijatelja u inozemstvu, unaprijed odbaciti iz svake moguće Vladine postave, sadašnju Hrvatsku stranku prava predvođenu A. Đapićem, jer je pod sudom i ta stranka (radi njezine nezakonite otimačine, koju je izvršio HDZ 1993. godine), kao što je pod optužnicom i sudom i sam njezin sadašnji lider A. Đapić radi zlouporabe položaja i krivotvorenja službene isprave.

Opće je poznata činjenica da čitav Zapad zahtijeva od nove hrvatske vlade potpunu suradnju s Haaškim sudom, dok je Đapić jedan od glavnih protagonista, zadnjih osam godina, opstrukcije i nesuradnje s Haaškim sudom, odnosno zataškavanja i prikrivanja ratnih zločina. U svojem sljepilu i sluganstvu prema bivšem režimu F. Tuđmana, Đapić je u ljeto 1999. godine otišao toliko daleko da je pozvao generale HV-a da izvrše vojni udar u Republici Hrvatskoj, ukoliko bude netko od njih pozvan pred Haaški sud.

Nije bilo nimalo slučajno upozorenje predsjednika Europske komisije Romana Prodija o neprihvatljivosi Đapića i njegovih ljudi, jer se je odbio u srpnju ove godine sastati jedino s njima od svih predstavnika parlamentarne pozicije i opozicije.

Uz to, I. Sanader voli isticati svoju proameričku orijentaciju, a baš su vodeći ljudi američkog Kongresa predvođeni sadašnjim predsjednikom Odbora za vanjsku politiku kongresnikon Henryjem Hydeom zahtijevali od američke vlade prije pet godina da zahtijeva od Vlade RH vraćanje parlamentarnih stranaka onim političarima koji su smijenjeni administrativnim mjerama.

U svojim opetovanim fantazmagorijama samozvani lider Hrvatske stranke prava A. Đapić dosjetio se je da bi za svoju neiskrenu promjenu političkog imagea bilo dobro obići Yad Vashem u Jeruzalemu (u Jasenovac mu se ne ide), zaboravivši pritom da su njegove antisemitske, provokatorske i profašističke izjave, nastupi i mitinzi zabilježeni i ovjekovječeni medijski i na za to nadležnim mjestima. Ne čudi stoga činjenica da su samozvanom lideru pravaša već godinama zabranjeni, odnosno odbijeni posjeti nizu zemalja iz kruga zapadnih saveznika kao na primjer, u Kanadu, Australiju i dr.

Đapiću nikada ne mož biti zaboravljeno i oprošteno kada je na naslovnoj stranici The New York Timesa od 12. travanja 1997. godine osvanula njegova slika na kojoj sa skupinom zavedenih sljedbenika fašistički salutira na splitskoj rivi.

Zbog svega toga, Đapiću je mjesto u Lepoglavi, a ne u hrvatskoj vladi.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861