Slobodna Dalmacija: 06. 12. 2003.

LIDER SELJAKA GOSTOVAO NA ZAGREBAČKOM RADIJU

Tomčić: Zapovjedno sam odgovoran za rezultat HSS-a

ZAGREB - HSS nije stranka koja će igrati malo ovako, malo onako - kazao je u petak na Zagrebačkom radiju predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić potvrdivši odluku Predsjedništva stranke da HSS ode u opoziciju i ne ulazi u koaliciju s HDZ-om.

Premda je priznao kako je unutar stranke bilo i drukčijih razmišljanja, Tomčić je poručio kako ne misli stranačke turbulencije iznositi pred javnost te kako se stranka za svoje duge povijesti nikada nije raspala na ovakvim pitanjima pa neće ni sada. Negirao je postojanje bilo kakvih podjela unutar stranke, pa tako i one na dalmatinske županijske organizacije navodno sklone koaliciji s HDZ-om i kontinentalce koje se u medijima proglašava crvenima.

- HSS nije ni crven, HSS nije ni crn. HSS je, kako je kazao Stjepan Radić, i lijevo i desno, svugdje tamo gdje je pravde i slobode - naglasio je Tomčić.

Da je HSS osvojio još samo 7500 glasova, osvojio bi dvostruko više mandata, a tada, smatra Tomčić, ne bio bilo velikih rasprava ni u stranci ni u javnosti. Premda je na stranci zadaća da detaljno analizira uzroke izbornog podbačaja, Tomčić je detektirao snažnu bipolarizaciju biračkog tijela, ali i unutarstranačke propuste.

- Nedopustivo smo se odmaknuli od baze. To je naša objektivna greška. Moramo se više programima i stavovima približiti običnom čovjeku - kazao je Tomčić najavivši određene organizacijske promjene unutar stranke.

Najavio je Tomčić i kako će se stranka posvetiti održanju pozicija što ih HSS sa svojih osam župana i preko 130 načelnika i gradonačelnika ima u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, kazavši kako tu poziciju HSS želi sačuvati i ojačati. Ponovio je kako ne vidi ništa sporno u tome da netko od HSS-ovih kadrova u državnoj upravi tamo i ostane ako se radi o kvalitetnim stručnjacima, baš kao i to da je pravilna ekonomska politika ključna za prosperitet zemlje. Premda su razgovori s HDZ-om prekinuti baš zbog dubokih neslaganja oko gospodarske strategije, Tomčić je budućoj vladi sugerirao da svakako omogući nastavak s radom Ministarstvu za obrt, malo i srednje poduzetništvo, dok je HDZ-ovu najavu smanjenja PDV-a okarakterizirao lošim potezom.

Na koncu, premda je kazao kako se radi o usamljenim unutarstranačkim glasovima koji traže odgovornost Predsjedništva za loš izborni rezultat, Tomčić je poručio kako je spreman snositi odgovornost svjestan da je po "zapovjednoj odgovornosti" on najodgovornija osoba u stranci.

S. PAVIĆ