Večernji list: 06. 12. 2003.

PREMIJERA RAZLJUTIO MINISTAR VANJSKIH POSLOVA TONINO PICULA

Račan spriječio diplomatska imenovanja usred smjene vlasti

Odbijeno da Hrvoje Cvitanović ode u hrvatski konzulat u Trstu

Uži kabinet Vlade na odlasku skinuo je s dnevnog reda uoči posljednje Vladine sjednice prijedloge za neka diplomatska imenovanja ocijenivši da bi to bilo nekorektno prema budućoj vladi.

Nižerangirani diplomati

I prije nego što je dakle ušao u proceduru, odbijen je prijedlog da Hrvoje Cvitanović, šef kabineta ministra Picule, bude imenovan konzulom u Trstu. Na stolu su, navodno, bila i imenovanja nekih nižerangiranih diplomata koja su u ovlasti ministra vanjskih poslova. Glasnogovornica MVP-a Natalija Bukovec trebala bi, naime, postati savjetnica za gospodarstvo u konzulatu u Los Angelesu. Piculina tajnica Blaženka Babić trebala je pak ići u veleposlanstvo u Parizu. Budući da prijedlog MVP-a nije ni došao na dnevni red Vladine sjednice ovoga četvrtka, bilo je teško dobiti službeni komentar. No, neslužbeno se iz Vladinih krugova doznaje da je premijer Račan bio ljutit što mu je ministar vanjskih poslova Tonino Picula tako nešto uopće predložio. Premijer Račan, naime, smatra nedopustivim da se o takvim imenovanjima odlučuje dva tjedna nakon izbora.

Picula nedostupan

No, informacija je već došla do političkih kuloara, koji Piculi predbacuju da je "u zadnji čas pokušao zbrinuti svoje najbliže suradnike". Neki pak smatraju da je i njima time napravljena medvjeđa usluga. Pokušaji da se dođe do stajališta Ministarstva vanjskih poslova nisu uspjeli. Natalija Bukovec je na kraćem godišnjem odmoru. Ministar Tonino Picula nije jučer bio dostupan jer je na službenome putu u Bruxellesu, a njegov zamjenik Ivan Šimonović pratio je predsjednika Stjepana Mesića tijekom posjeta Sarajevu.

DEANA KNEŽEVIĆ