Index.hr: 05. 12. 2003.

Njemački diplomatski izvori: Đapićev pokušaj nekorektan

Pokušaj predsjednika Hrvatske stranke prava (HSP) Ante Đapića da diskreditira rad njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj je nekorektan, ocjenjuju njemački diplomatski izvori u Zagrebu.

Njemački veleposlanik Gebhardt Weiss i predsjednik HSP-a Anto Đapić ovih su dana izravno i preko tiska izmijenili nekoliko pisama u vezi ulaska HSP-a u hrvatsku Vladu i političkog programa te stranke. U pismu upućenom njemačkom veleposlaniku u srijedu, Đapić mu je predbacio da nije njemačku vladu objektivno obavještavao o političkim prilikama u Hrvatskoj i HSP-u.

Njemački diplomatski izvori nekorektnim ocjenjuju Đapićev pokušaj diskreditacije rada njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, obzirom da HSP-u za takvu ocjenu, u potpunosti nedostaje uvid u rad veleposlanstva. Taktički smisao tog pokušaja, nastavlja isti izvor, bio je da se Weissovo pismo predsjedniku HSP-a prikaže beznačajnim.

Njemački izvori međutim ističu da odluka HSP-a o da potpuno izbriše Izborni program sa svoje web stranice najbolje pokazuje kako Weissovo pismo nije bila politički irelevantna stvar.

HSP je naime, nastavlja isti izvor, promijenio izgled svoje web stranice tijekom predizborne kampanje, te je njihov Izborni program osvanuo na samom početku web stranice, a nije bio dostupan samo preko linka kao povijesni dokument, kao što je to dotada bio slučaj, čime se sugerirala određena aktualnost tog programa.

Naslov Izborni program, nastavlja isti izvor, u predizbornoj fazi usmjeruje pozornost čitatelja, a budući da se uz program nije nalazio i datum njegova donošenja, nije se stjecao dojam da se radilo o nekakvom zastarjelom dokumentu. Time se nepobitno htjelo djelovati prema određenom dijelu biračkog tijela, tvrdi izvor.

Neupitna je i politički relevantna činjenica da taj Izborni program, među inima, sadrži izravne ili podsvjesne poruke nesnošljivosti, navodi isti izvor, ističući opasnost da takve poruke potencijalno ugrožavaju miran suživot.

Žurno brisanje Izbornog programa pokazuje da je vodstvo HSP-a spoznalo nužnost potpunog distanciranja od tog dokumenta, navodi njemački izvor, pitajući se zašto to nije učinjeno ranije, prije izbora.

Njemačko veleposlanstvo ističe kako se s HSP-om ne želi dopisivati preko medija a korektnim ocjenjuje što Anto Đapić pismo njemačkog veleposlanika nije prikazao kao miješanje u unutarnje stvari Hrvatske.

Vijesti.net (HINA)