Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2003.

NAKON SUDSKOG NALOGA VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

Braniteljima Gotovine stiže 77 dokumenata

ZAGREB - Vlada mora u roku od tri dana od primitka konačne presude Općinskog suda u Zagrebu predati 77 dokumenata koje je zatražio odvjetnički tim generala Ante Gotovine. Bez obzira što ova odluka suda predviđa pravo žalbe, to ne odgađa izvršenje odluke.

Kako pojašnjava jedan od odvjetnika generala Gotovine Marijan Pedišić, riječ je o međupresudi, jer se nastavlja daljnji postupak za još 129 dokumenata. Sud se, međutim, očitovao na zahtjev za 77 dokumenata koje smo morali točno specificirati. Očekujemo da sud postupi isto kada su u pitanju i ostali dokumenti.

Sud je samo ovim potvrdio odluku otprije koju nije mogao realizirati, jer nismo znali o kojih se 77 dokumenata točno radi. Stoga je presuda bila ukinuta, a sad kada smo pribavili točnu specifikaciju dokumenata sud je samo potvrdio svoju prijašnju odluku.

Još nitko iz Vlade nije s nama kontaktirao, a očekujemo da će to učiniti u ponedjeljak, kao i to da će Vlada postupiti po presudi suda. Nastavljamo i dalje s traženjem ostatka dokumenata, a sud je ovom presudom pokazao da se ne slaže s glavnim prigovorima Vlade kako ne daje dokumente na uvid odvjetničkom timu generala Gotovine, jer nismo navodno priznati odvjetnici od Haaškog tribunala. Budući da sud nije prihvatio ovaj prigovor Vlade, očekujemo da ćemo lakše doći do ostatka od 129 dokumenata, zaključio je Pedišić.

Pravni zastupnik Vlade u slučaju Gotovina Goran Mikuličić ističe kako je Račanova Vlada legalistička, te da se uvijek držala zakona. U to se ubraja i poštovanje sudskih presuda, što će Vlada i učiniti u ovom slučaju. Ako je presuda Općinskog suda, koju nisam dobio na uvid, takva da je konačna, onda nema nikakve prepreke da Vlada postupi po toj odluci, kategoričan je Mikuličić.

No, nisam razabrao iz novinskih tekstova o kakvoj je vrsti odluke Općinskog suda riječ. Naime, jedna odluka ne može postati izvršna ako nije bilo žalbenog postupka, pa stoga zaključujem da je u pitanju privremena mjera, kazao je Mikuličić.

Podsjetimo, riječ je o parnici koja se u jednom dijelu i dalje nastavlja oko ostatka dokumenata. No, ovom odlukom Općinski sud zabranjuje Vladi da odbija zahtjeve generalovih odvjetnika za dostavu dokumenata koje je Vlada već dostavila Haaškom tribunalu.

Ovom odlukom 77 dokumenata, datiranih od 1. do 19. rujna 1995., Vlada mora ustupiti odvjetnicima generala Gotovine. Riječ je o zapovjedima, upozorbama, obavijestima, bilješkama i izvješćima o operaciji Oluja, kao i o ratnim dnevnicima postrojbi Hrvatske vojske, te dokumentaciji MUP-a.

No, tu je i dokumentacija koja se odnosi na osobe koje su pokopane na groblju u Kninu, te o podacima o obavljenim identifikacijama ekshumiranih osoba.

Anita MALENICA