Novi list: 07. 12. 2003.

Bezvlađe hrvatske zbiljnosti

Piše: Branko Mijić

Tko danas vlada Hrvatskom, kojom jedan premijer, budući, Sanader, obilazi političke sajmove i kupuje većinsko parlamentarno stado, dok drugi, još uvijek važeći, Račan, iz svoje kupske kolibe (pojate?) poručuje kako ima pr edsjedničkih ambicija glede & unatoč izbornog kraha? I dok se jedini izvjesni vladar, Stipe Mesić, umjesto predsjedničkog žezla hvata metle i žarom udarnika »Čistoće« u smeće posprema nešto tako kratkotrajno kao što su dnevne novine?

Sanaderu nije lako, jer i neka grla koja je prije izbora bezecirao ne smije uzeti u svoju ergelu, budući da mu to nedaju neki utjecajniji europski gavani. Među inima i oni čijom se podrškom hvastao i čije je jezike govorio kako bi im se udvorio i šarmirao hrvatske birače. Štoviše, njihovi su namjesnici u našoj metropoli neumoljivi i bez rukavica šamaraju i određuju tko može a tko ne upravljati Hrvatskom. U ovom postizbornom intermezzu nikome u državi ne pada na pamet provjeriti nimalo bezazlene optužbe iznesene u javnosti za nečasne i nemoralne poslove kojima je Sanader došao do nekih nekretnina i novca od Tuđmanovog omiljenog tajkuna Kutlea, pa bi budućem vrhovniku izvršne vlasti možda moglo sinuti da, osim nacionalnih manjina i dijaspore, uvede i listu za ekselencije Europske Unije kako bi legalno, legitimno i suvereno i oni mogli sudjelovati u radu hrvatskog Sabora. Ukoliko se u tim poslovima ne bude mogao sam snaći, mogao bi angažirati i slavokonjca i zlatoljupca Leticu, koji je uoči izbora i Đapića uspio natjerati na Atkinsonovu dijetu za mršavljenje kojom je sa srca skinuo čak i Antu Pavelića. Tako sada može iz istog rova s Račanom dogovarati napad na HDZ.

No Sanader mora biti oprezan, jer je Račan obznanio kako motri na Mesića i, ukoliko vidi da su ga smetlišta toliko zaokupila da iz kontejnera uopće niti ne izlazi, onda će se on kandidirati kako bi postao nakon Tuđmana Mesić Račan. Vrlo hrabro, s obzirom na to da je predsjednik SDP-a najavljivao kako odlazi u oporbu, a sada je ipak odlučio kako mu više odgovara da uskrsne UNPROFOR u Hrvatskoj i posveti se brižljivom motrenju Mesića. Istodobno, njegova supruga izjavljuje spremnost služiti pod Sanaderom ukoliko je zadrži u Ministarstvu vanjskih poslova na poslovima razminiravanja.

Za to vrijeme radnici »Viktora Lenca« prijete blokadom Jadranske magistrale, otišavši u stečaj koji je radi izbora prolongiran do jučer, Hrvatska slavi novog predsjednika Ustavnog suda sretna što to nije postao niti jedan od hadezeovih vukovaca koje je, s njihovom maticom, tamo instalirao upravo Vrhovnikov prijatelj Račan, Gotovinini advokati dobit će presudom jednog općinskog suda spise koji su zatražili, a bivša esdepeova zastupnica, udovica ubijenog šefa osječke policije Jadranka Reihl-Kir, nikada neće saznati tko je naredio smaknuće njezinog supruga iako osnovano sumnja na Sanaderovog promotora Branimira Glavaša. Previše smrada čak i za naša kontaminirana pluća.