Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2003.

PREDSJEDNIK MESIĆ O GENERALU GOTOVINI

Kontakti preko posrednika

SARAJEVO - Hrvatske vlasti ne znaju gdje je umirovljeni general Ante Gotovina, a onoga trenutka kad on bude dostupan Hrvatska će ispuniti svoju obvezu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu objavljenom u subotu u banjolučkim "Nezavisnim novinama".

Hrvatski je Predsjednik za banjolučki list kazao kako s Gotovinom nije imao osobnih kontakata, ali je imao kontakte s osobama koje su s njim razgovarale. "On (Gotovina) je rekao da priznaje instituciju Haaškog suda, da priznaje hrvatske institucije i da mu bivša HDZ-ova vlast nije dozvolila da razgovara s istražiteljima Haaškog tribunala", kazao je Mesić.

Hrvatski je Predsjednik istaknuo kako se zauzimao za to da se Gotovini omogući razgovor s istražiteljima iz Haaga u Zagrebu, a ne budu li oni time zadovoljni, on bi se pojavio pred Tribunalom.

"Ja vjerujem da se to još može postići, jer ako ga privede bilo koja policija, ili hrvatska ili bilo koja druga europska i svjetska policija, onda će mu biti teže ostvariti pravo obrane sa slobode", kazao je Mesić, zaključivši kako će Gotovina u svakom slučaju odgovarati, bilo pred ICTY-jem ili pred novoutemeljenim Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICC).

Odgovarajući na pitanje hoće li nova vlast predvođena HDZ-om opstruirati suradnju sa Sudom u Haagu, Mesić je kazao kako ne vjeruje u takvo što. Ponovivši ocjenu kako HDZ više nije ona stranka iz vremena najvećih sukobljavanja, hrvatski je Predsjednik kazao kako to sada valja dokazati i djelima. (H)