Vjesnik: 08. 12. 2003.

I obećanjima i jamstvima do parlamentarne većine

Odmah nakon izbora, činilo se da Ivo Sanader možda i neće imati tako težak zadatak, jer je već imao 66 mandata (62 iz Hrvatske i četiri iz dijaspore). Potpisi su sigurni, iako ih je na papiru 76, uz deklarativnu Radinovu potporu, a uz još 10 HSS-ovih glasova u Saboru, HDZ-ov predsjednik može mirne duše odahnuti / Sanader je uspio u svojoj nakani, ali održati tako različite skupine u Saboru na okupu bit će mu velika kušnja

ZAGREB, 7. prosinca – Talijani su spasili vladu Ive Sanadera - moglo bi se zaključiti nakon 10 cjelodnevnih razgovora koje je HDZ-ov predsjednik Ivo Sanader proveo tražeći potporu za parlamentarnu većinu i formiranje nove vlade. Zašto Talijani? Zato što je Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, bio onaj ključni, 77. glas, toliko potreban Sanaderu kao budućem mandataru vlade.

Doduše, Radin se ipak ogradio izjavljujući da će dati »vanjsku potporu vladi«, što znači da će u Saboru podržati Sanaderovu vladu, ali neće staviti svoj potpis na papir koji će već u ponedjeljak Sanader odnijeti predsjedniku države Stjepanu Mesiću. Predsjednik bi ga zatim najvjerojatnije trebao imenovati mandatarom.

Tako je nakon nepuna dva tjedna poslije izbora, na kojima je HDZ odnio većinu parlamentarnih mandata, s manje ili više muke Ivo Sanader osigurao parlamentarnu većinu. Stoga je u ova dva tjedna HDZ-ovom središnjicom u Zagrebu prodefilirao zavidan broj političara iz različitih stranaka, ali i onih koji su se tek pojavili na ovim izborima, poput Hrvatske stranke umirovljenika.

Odmah nakon izbora činilo se da Sanader možda i neće imati tako težak zadatak, jer je već imao 66 mandata (62 iz Hrvatske i četiri iz dijaspore), a odmah su mu potporu dala i dva predstavnika manjina: Jene Adam u ime mađarske nacionalne manjine i Nikola Mak, zastupnik čak 12 manjina, što je već bilo 68 mandata. Trebalo je još devet mandata da bi HDZ-ov čelnik dobio potrebnih 77 glasova.

Samo nekoliko dana nakon izbora u HDZ-ovu su središnjicu pristigli i HSLS-ovci Đurđa Adlešić i Ivan Čehok te DC-ovka Vesna Škare-Ožbolt dodajući još tri potpisa na Sanaderovu listu, i tako je već bio osiguran 71 potpis.

U HDZ-u su računali na sigurnih 10 mandata, koliko je na izborima dobio Tomčićev HSS. To bi značilo da bi samo sa seljacima HDZ u startu dobio 81 mandat i Sanader bi mirne duše mogao na Pantovčak kod predsjednika Mesića, i to, kako bi Sanader rekao, s komotnom većinom.

U računici s HSS-om Sanader je tada već okrenuo leđa HSP-u, nakon čega su počele optužbe čelnika te stranke Ante Đapića, ali i ostalih visokopozicioniranih pravaša, da ih je Sanader zapravo izigrao i prevario, jer su zajednički trebali u Vladu. Sanader, međutim, nije pretjerano mario za te HSP-ove optužbe usmjeravajući svu pozornost prema Tomčiću, vrlo sklonom koaliranju s vladom.

No, preokret je nastao početkom prošlog tjedna kad je Tomčić, dobivši »po prstima« od svojih podružnica s terena, koje su se oštro usprotivile koaliranju s HDZ-om, morao ustuknuti i povući se.

Doduše, Tomčić je najavio da će HSS-ovih 10 ruku u Saboru podržati Sanaderovu vladu, ali Sanader je znao da ih je ipak kudikamo bolje imati i formalno u vladi, jer je time i vlada stabilnija.

Pa se onda HDZ-ov predsjednik morao okrenuti i prema Hrvatskoj stranci umirovljenika, najvećem izbornom iznenađenju. No, tri su zastupnika te nove stranke imala jasne i konkretne zahtjeve, koji su se svodili na ključno - povrat duga umirovljenicima i usklađivanje visina mirovina s visinom plaća. Čak su i HDZ-ovi pregovarači morali zatražiti time out u pregovorima, znajući da su umirovljenička potraživanja teška otprilike od 15 do 20 milijardi kuna. Umirovljenici su, međutim, u drugom krugu razgovora dobili potrebna jamstva HDZ-ovih čelnika koji su se obvezali ispuniti njihove zahtjeve, pa su se na Sanaderovu popisu našla još tri potpisa, što je bilo 74 potpisa. Borba za još tri potpisa nastavila se.

Sanaderu je brzo stigla potpora i nekadašnjeg HDZ-ova žestokog oponenta Ive Lončara, kao nezavisnoga kandidata na HDSS-ovoj listi, a nakon razgovora sa zastupnikom bošnjačke manjine Šemsom Tankovićem, Sanader je imao 76 glasova. Odlukom Furija Radina da makar i »izvanjski« podupre HDZ-ovu vladu, Sanader je napokon mogao odahnuti. Potpisi su sigurni iako ih je na papiru 76, uz deklarativnu Radinovu potporu, a uz još 10 HSS-ovih glasova u Saboru, HDZ-ov predsjednik može mirno spavati.

HSP u Sanaderovu vladu sigurno neće ući unatoč razgovorima koji će se voditi sljedeći tjedan, a nije još sigurno kakve će rezultate dati razgovori s predstavnicima srpske nacionalne manjine, koji se također nastavljaju sljedeći tjedan.

Sanader je, dakle, uspio u svojoj nakani, no održati tako različite grupacije u Saboru na okupu, Sanaderu će ipak biti velika kušnja. Uostalom, HDZ će vrlo brzo morati početi ispunjavati silna obećanja koja je dao svima koji su mu dali potporu, ali i tu su moguća iznenađenja. Koaliranje HDZ-a i HSS-a ipak još nije svršena stvar; naime, iz HDZ-a se čuje da je ta koalicija moguća nakon kraćeg vremena, dok se strasti u HSS-u ne smire.

Također, Sanader će navodno na državnim funkcijama ostaviti stotinjak HSS-ovih kadrova i time osigurati kooperativnost te stranke ili barem onog dijela koji se zalagao za koaliciju s HDZ-om.

Osim HSS-ove potpore, u HDZ-u se, međutim, nadaju i HSP-ovoj. No, nakon ozbiljnih i oštrih izjava koje su iz HSP-a upućene na HDZ-ovu adresu, ta će potpora, ako do nje uopće dođe, Sanaderu biti najtvrđi orah. HSP-ovci su već najavili da će podržati samo neke zakonske prijedloge koje budu smatrali dobrima. Najavili su, osim toga, i da će biti najžešća oporba Sanaderovoj vladi.

Andrea Latinović