Vjesnik: 08. 12. 2003.

Središnjica HDZ-a kao privremeni Banski dvori, a Sanader kao premijer

Iako HDZ još nije preuzeo vlast, stječe se dojam da je stranački predsjednik Ivo Sanader već počeo obavljati premijerski posao, a da su njegovi najuži suradnici preuzeli ministarska mjesta i druge dužnosti / »Hodočašće« u HDZ-ovu središnjicu počelo je još 23. studenoga navečer, kada su se, čekajući izborne rezultate, uz sadašnje vodeće osobe HDZ-a mogle vidjeti i one prijašnje

ZAGREB, 7. prosinca – Dok Vlada Ivice Račana u Banskim dvorima na Markovu trgu obavlja samo tehničke poslove, a obližnja zgrada Sabora - izuzmemo li administrativno osoblje - uglavnom zjapi prazna, HDZ-ova je središnjica na Trgu žrtava fašizma 4 nakon 23. studenoga postala najtraženija politička adresa u Hrvatskoj. Iako HDZ još nije preuzeo vlast, stječe se dojam da je stranački predsjednik Ivo Sanader već počeo obavljati premijerski posao, a da su njegovi najuži suradnici preuzeli ministarska mjesta i druge dužnosti.

Prema neslužbenim informacijama, Sanader se u srijedu sastao s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, koji su željeli čuti planove budućeg premijera i njegove vlade koji se tiču financijske politike.

Isti je dan Sanader s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Vladimirom Jordanom, potpisao sporazum kojim se predviđa povećanje mirovina u skladu s porastom plaća, vraćanje duga umirovljenicima i druge mjere u vezi s poboljšanjem njihova položaja. S obzirom na to da se sporazum tiče više od milijun hrvatskih građana, ne može ga se svesti samo u okvire međustranačkih odnosa između HDZ-a i HSU-a iako je potpisan u sjedištu jednog od njih, a ne, primjerice, u Banskim dvorima. Simbolički, to je vjerojatno najočigledniji dokaz da se sjedište stvarne političke moći do konstituiranja nove vlade i Sabora privremeno premjestilo s Markova trga.

»Hodočašće« u HDZ-ovu središnjicu počelo je još 23. studenoga navečer, kada su se, čekajući izborne rezultate, uz sadašnje vodeće osobe HDZ-a mogle vidjeti i one nekadašnje, primjerice Antun Vrdoljak, don Anto Baković i Gordana Turić, a pobjedu HDZ-u došao je čestitati i dosadašnji SDP-ov zastupnik Pavle Kalinić. Među slavljenicima bile su i estradne osobe i sportaši koji su sudjelovali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Osim stranačkih članova iz cijele Hrvatske koji redovito svraćaju u središnjicu, »na noge« Sanaderu brzo nakon izbora došli su i HSLS-ovi i DC-ovi čelnici, Dražen Budiša i Mate Granić, te troje zastupnika njihove koalicije kako bi mu potpisima potvrdili potporu kao budućem mandataru i započeli razgovore o poslijeizbornoj koaliciji. Nakon njih, kao na traci smjenjivali su se zastupnici nacionalnih manjina, nezavisni zastupnik s HDSS-ove liste Ivo Lončar te HSS-ovi i HSU-ovi predstavnici s kojima je HDZ tada bio u razgovorima o mogućoj koaliciji i suradnji.

I dok su ti posjeti uredno bili popraćeni u medijima, gotovo su nezapaženo prošli razgovori HDZ-ovih čelnika s predstavnicima pojedinih udruga i s istaknutim pojedincima. Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor rekla nam je da je nakon izbora nastavila kontakte s udrugama s kojima je surađivala i u proteklih desetak godina. »Mnogi od njih zanimaju se za rješavanje svojih problema, pitaju za savjet ili se raspituju za određene projekte koji ih zanimaju. Stoga doista imam i više nego ispunjen program«, kaže Kosor.

Dosad je razgovarala, primjerice, s predstavnicima vatrogasaca, oboljelih od PTSP-a te s predstavnicima Zajednice povratnika. Predsjednik te udruge Josip Kompanović uoči izbora podržao je HDZ, a nakon njihova dolaska na vlast očekuje donošenje novog zakona o područjima posebne državne skrbi, čiji bi se naziv prema najavama iz HDZ-a trebao promijeniti u područja posebnog državnog interesa.

Među »hodočasnicima« u HDZ bio je i predsjednik Vijeća za telekomunikacije Željko Debanić, koji ističe da je normalno razgovarati s pojedinim strankama. Zanimljiv gost bio je i odvjetnik generala Ante Gotovine Ivo Farčić, koji je nakon razgovora s Vladimirom Šeksom izrazio nadu da će HDZ-ova vlada poštovati interpelaciju prema kojoj je dosadašnji Sabor zatražio od Vlade da Gotovininim odvjetnicima uruči svu dokumentaciju bitnu za rješavanje njegova slučaja.

S HDZ-ovim su čelnicima razgovarali i pojedini Hrvati iz iseljeništva koji od Sanaderove vlade očekuju veću brigu i uklanjanje birokratskih zapreka pri ulaganju u hrvatske resurse.

Uz javnosti manje poznate posjetitelje, na Trgu žrtava fašizma 4 mogli su se proteklih dana vidjeti i prvi hrvatski ministar vanjskih poslova Zdravko Mršić, danas politički i poslovni konzultant, te nekadašnji diplomat i novinar Hidajet Biščević. S obzirom na Sanaderove najave da bi u njegovoj vladi moglo biti i izvanstranačkih stručnjaka, nije isključeno da među gostima u HDZ-ovoj središnjici ima i budućih ministara.

Marijan Lipovac