Slobodna Dalmacija: 09. 12. 2003.

MINISTARSKE AMBICIJE VESNE ŠKARE-OŽBOLT I DORICE NIKOLIĆ

Iz poraza u blagostanje

ZAGREB - Hoće li Vesna Škare-Ožbolt i Dorica Nikolić biti ministrice u novoj Sanaderovoj vladi? Sanader je ponudio HSLS-u i DC-u poslijeizbornu koaliciju, što je glavni odbor DC-a već prihvatio, a o tome će raspravljati 13. prosinca Veliko vijeće HSLS-a. Vesna Škare-Ožbolt ne krije da očekuje mjesto ministrice pravosuđa u novom Sanaderovu kabinetu. U izjavi za naš list ona je rekla da će tražiti ono mjesto u vladi za koje ima određena znanja, a to znači pravosuđe.

S druge strane, veliko iznenađenje u javnosti izazvala je informacija da glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić reflektira na mjesto u vladi Ive Sanadera, koje bi pripalo HSLS-u. Budući da Đurđa Adlešić i Ivan Čehok ističu kako ne žele biti u vladi Ive Sanadera, a, podsjetimo, oni su jedina dva zastupnika HSLS-a u budućem sazivu Sabora, na Malom vijeću HSLS-a raspravljalo se o tome tko bi od čelnika stranke mogao zasjesti u ministarsku fotelju u Sanaderovoj vladi.

Dorica Nikolić u izjavi za naš list ističe da je spremna preuzeti neko ministarsko mjesto vezano za prosvjetu, kulturu ili planiranje i zaštitu okoliša. Nakon odluke Velikog vijeća hoćemo li u koaliciju s HDZ-om stvari će biti jasnije, pojašnjava Dorica Nikolić, te dodaje da je u ingerenciji Maloga vijeća kadrovska politika. Kazala je kako niti Dražen Budiša, a ni aktualni potpredsjednici HSLS-a ne žele ministarsko mjesto, tako da je bilo govora da ona kao glavna tajnica reflektira na to mjesto. Na pitanje drži li da je neprimjereno da budući da nije prošla na izborima traži mjesto ministrice, Dorica Nikolić odgovara:

— Bila sam druga na zajedničkoj listi DC-a i HSLS-a u 1. izbornoj jedinici. Listu je nosio dr. Mate Granić i ta lista nije prešla prag. Ne vidim u čemu bi bila moja odgovornost — pojasnila je.

A. MALENICA