Vjesnik: 09. 12. 2003.

Ivo Sanader nije bio iskren govoreći o svojoj politici prema BiH

Palavrić: Nazočnost HDZ-ova vrha otkrivanju spomenika i njihovi govori bacaju sumnju na iskazanu deklarativnu podršku HDZ-a državi BiH / Halilović: BiH čini sve da ispuni uvjete za ulazak u EU i da provede reforme, koje nisu sljedništvo ideja Franje Tuđmana / Paravac: Tuđman je izbrisao Srbe iz Ustava u Hrvatskoj i za nas on nije pozitivna osoba / Sarajevsko »Oslobođenje« o naručiteljima spomenika: »Da nije bilo Franje Tuđmana, još bi vozili kamione, brali duhan i vinovu lozu, okopavali neplodnu zemlju oko kuća. Ovako su sad širom Hrvatske i svijeta generali, poznati političari, pjesnici, ugledni javni radnici... I zato trebaju dizati Tuđmanu spomenike«

SARAJEVO, 8. prosinca – Odavno neka izjava nije izazvala tako oštre reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti kao što je slučaj s govorima HDZ-ovih čelnika prigodom subotnjeg otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Širokome Brijegu. Naime, predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak kazao je tom prigodom da je Franjo Tuđman najveći hrvatski državnik i političar te da oni koji pokušavaju umanjiti ulogu i značenje Tuđmanovog djela zapravo žele nametnuti tezu da je moderna Hrvatska izgrađena na zločinu i da je počinila agresiju na BiH.

»Oni time ugrožavaju našu borbu za slobodu i pravo da imamo vlastitu državu te da Hrvati u BiH budu konstitutivan narod. Oni razaraju naše biće i našu državu, ali neće uspjeti u svojim nakanama«, kazao je Čolak. U sličnom tonu bilo je i obraćanje Florijana Borasa, koji je u Širokom Brijegu predstavljen kao osobni izaslanik HDZ-ovog predsjednika Ive Sanadera: »Pobjedu HDZ-a na izborima poklanjamo Franji Tuđmanu. Hvala Bogu da je došao kraj Račanovoj vladi. Vi ste znatno pridonijeli toj pobjedi. Ovaj skup pokazuje naše zajedništvo u odlučnosti da ćemo u Širokom Brijegu, u srcu Hercegovine, znati obraniti Hrvatsku. Bivša je vlast unijela nemoć među Hrvate, a nova vlast u RH će skupa s međunarodnom zajednicom pomoći nastojanja Hrvata u BiH da ostvare svoj cilj, a to je samostalnost i jednakopravnost u sklopu BiH«.

Na skupu u Širokom Brijegu govorio je i Miroslav Tuđman, koji je otkrio spomenik, te iskazao zahvalnost onima koji su ga podigli. Tuđman je rekao da njegovu ocu nisu potrebni hvalospjevi, jer za njega govore povijesne činjenice.

Među gostima su se mogli vidjeti i mnogi poznati akteri hrvatske politike u BiH iz prošlog desetljeća. Recimo, smijenjeni predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, zatim Ivić Pašalić, Đurđa Šušak, supruga pokojnog ministra obrane RH, ali bio je tu i aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je dosad uglavnom izbjegavao takve skupove, nastojeći izgraditi imidž reformski orijentiranog političara.

Nije teško dokučiti zašto je zapaljiva retorika HDZ-ovaca izazvala burne reakcije, posebno među bošnjačkim i srpskim političarima u BiH. Protumačena je kao dokaz da su još žive HDZ-ove ideje iz devedesetih godina. Osobitu je zabrinutost izazvala činjenica da bi Borasov govor mogao značiti da Ivo Sanader nije bio sasvim iskren kad je govorio o budućoj politici vlade u Zagrebu prema BiH.

»Tuđmanova uloga u prošlom ratu u BiH uopće nije bila bezazlena. Među ostalim, on je s trupama Republike Hrvatske bio na strani HVO-a u sukobu s Armijom BiH. Stranka demokratske akcije (SDA) BiH smatra nepoželjnim podizanje spomenika državnicima drugih zemalja u BiH, pa ni bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu u Širokom Brijegu niti sudjelovanje HDZ-ova vrha u tom činu. Štoviše, nazočnost HDZ-ova vrha otkrivanju spomenika i njihovi govori tom prilikom bacaju sumnju na iskazanu deklarativnu podršku HDZ-a državi BiH. Ovo sad sliči na zaokruživanje priče o trećem entitetu u BiH i svođenju Hrvata na geto u BiH«, kazala je dopredsjednica vodeće bošnjačke stranke Seada Palavrić.

I Safet Halilović, predsjednik druge vodeće bošnjačke stranke, Stranke za BiH, jednako je ogorčen te upozorava da bi Čolakov govor čak mogao ugroziti sporazum o koalicijskoj vladi u kojoj je i njegova stranka. »BiH čini sve da ispuni uvjete za ulazak u EU i da provede reforme, koje nisu sljedništvo ideja Franje Tuđmana, koji je imao ideje o podjeli BiH«, ustvrdio je Halilović.

I srpski političari u BiH vrlo su oštro reagirali. Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac kazao je da podizanje spomenika Franji Tuđmanu ne pridonosi pomirenju i stabilnosti: »Tuđman je izbrisao Srbe iz Ustava u Hrvatskoj i za nas on nije pozitivna osoba. Nacionalni i duhovni identitet svih naroda u BiH treba očuvati, ali spomeniku Franji Tuđmanu nije mjesto u BiH«. Glasnogovornik Paravčeve stranke, SDS-a, Dušan Stojičić, kazao je da su potezi kao što je podizanje spomenika »svojevrsna prijetnja Srbima, koji žive na tim područjima«. I ostale srpske stranke negativno su ocijenile događaj u Širokom Brijegu, a slično su postupile i oporbene stranke u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Komentari u tisku također su u sličnom tonu. Sarajevski Dnevni avaz naveo je da je manifestacija u Širokom Brijegu nesumnjivo organizirana pod patronatom HDZ-a i da je time potvrđena politika koju personificira pokojni Mate Boban, ali i da je apsolutno dovedena u pitanje spremnost HDZ-a za jačanje države BiH i njezine opstojnosti. »Čelništvo HDZ-a BiH podizanjem spomenika osobi koju je dobar dio svijeta okvalificirao autokratom i osvjedočenim protivnikom opstojnosti države BiH, jasno opovrgava mnogo toga u što vodstvo stranke pokušava uvjeriti domaću političku javnost i predstavnike međunarodne zajednice u BiH.«

U ironičnom tonu, glavna urednica sarajevskog Oslobođenje komentirala je da su oni, koji su naručili spomenik, učinili to s pravom:

»Da nije bilo Franje Tuđmana, još bi vozili kamione, brali duhan i vinovu lozu, okopavali neplodnu zemlju oko kuća. Ovako su sad širom Hrvatske i svijeta generali, poznati političari, pjesnici, ugledni javni radnici... I zato trebaju dizati Tuđmanu spomenike. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni njih. Da nije bilo njega i njih, ne bi bilo Heliodroma. Da nije bilo njega i njih, bilo bi Starog mosta…« u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH u ponedjeljak nije bio raspoložen komentirati reagiranja na njegov istup. Navodno je bio zauzet obvezama u Vijeću ministara BiH. Od glasnogovornika HDZ-a BiH Pere Pavlovića doznali smo da bi stranka stav o tome mogla zauzeti na sjednici stranačkog predsjedništva, koja je bila zakazana za ponedjeljak poslijepodne u Sarajevu.

Alenko Zornija